2019-09-30
約女伴食晚飯,當然揀個附近有得shopping地方㗎喇🙈一直都想去K11 Musee,就襯著閒日過來,更希望食新開新加坡過江龍餐廳Chatterbox,少人啲排隊!6點幾7點來到,等廿分鐘左右已經有位,好想飲肉骨茶呢!入座後,發現周圍都好靚,牆紙擺設等都有綠色元素,感覺好舒適。我主菜點左白胡椒肉骨茶(HKD108)。秋風起最啱飲肉骨茶,仲要加上白椒特別軀寒😄湯味道偏淡,但排骨欲非常軟身,覺得排骨唔夠味可以點佢特製辣豉油😍 另附送嘅油炸鬼點上湯後,熱氣度大減,仲出奇地非常之夾!朋友點椰漿飯(HKD128)。椰漿飯拌菜有五樣,(1)雞翼、(2)蝦、(3)奄列、(4)Otah-Otah魚糕餅、(5)甜魚乾花生,超級豐富!朋友都對椰漿飯讚不絕口,椰香味濃,果然食落去非常有「味」!讚!邪惡鹹蛋雞翼(HKD78),即刻同朋友二口同聲話想食,更幸運係竟然叫到最後一份😍鹹蛋黃完美黏住雞翼嘅每一Part,食到啖啖嘴唇都黃噤噤😂 雞翼皮脆內嫩,仲係原隻雞翼,可以「妹」埋雞翼尖呀😂 正到暈!今次慶祝埋朋友加人工,梗係要叫個甜品先至夠完美😙上網見椰子雪糕(HKD88),外型超級吸引,當然要Order! 每啖椰
我主菜點左白胡椒肉骨茶(HKD108)。
今次慶祝埋朋友加人工,梗係要叫個甜品先至夠完美😙上網見椰子雪糕(HKD88),外型超級吸引,當然要Order! 每啖椰子雪糕都有粒粒椰子🥥好有夏日風味,加上椰子底部用凝固嘅碎冰助著,延長左佢溶嘅時間😄 最得意係裝飾嘅龍眼,裡面包住粒菠蘿粒,口感好豐富😌
總括黎講絕對值得一試!主餐好大份,細食嘅女仔未必食得哂,下次要黎試埋個文華海南雞飯同個星洲彩色泡冰😍😍😍