2017-11-11
天氣開始凍又係打邊爐嘅時候喇!一直聽朋友講呢間酒鍋嘅邊爐水準好高,但之前懶過海所以無試過~原來尖沙咀都有分店架!可能係位於新大廈關係,同一般火鍋店唔同,樓底特別高,通風好,唔焗促首先介紹湯底,我揀左用分別用上四款酒做湯底嘅行酒江湖 $298包括清酒海鮮、花雕醉雞、蕃茄紅酒牛尾、啤酒魚,雖然只係湯底但用料非常足,鐘意飲湯嘅可以好似我咁,落火鍋配料前飲d湯先~清酒海鮮有大量鮮甜花甲,花雕醉雞用上鮮雞配藥材,感覺滋補,蕃茄紅酒牛尾有幾件炆到又淋又入味嘅牛尾,茄味濃郁,亦係我最鐘意嘅湯底!而啤酒魚用嘅魚完全唔腥海鮮拼盤$368蟶子、扇貝、蝦、花甲、蚌各兩件,兩個人叫呢個拼盤岩岩好每樣一人一件,海鮮亦都係好新鮮同處理得好乾淨掛架安格斯牛頸脊 小 $188呢款牛頸脊用掛架上既吸睛又好聰明!牛肉唔會疊埋一片片,又唔怕被冰浸住流失牛味,牛肉雪花紋理好靚,入口軟滑,牛魔王可以叫大份試下!黑啤熊 $88將墨魚丸整到成隻熊咁真係好得意!溫馨提示:唔想佢淥完面容扭曲,就要趁佢仲冰凍嘅時候淥喇上:即炸手工紫菜嚮鈴卷 $58嚮鈴卷入面再加左塊紫菜一齊卷,過一過湯底就可以喇,仲保持到好脆口下:7星報喜 $88有7款
一直聽朋友講呢間酒鍋嘅邊爐水準好高,
但之前懶過海所以無試過~
原來尖沙咀都有分店架!
清酒海鮮有大量鮮甜花甲,
花雕醉雞用上鮮雞配藥材,感覺滋補,
而啤酒魚用嘅魚完全唔腥
海鮮拼盤$368
蟶子、扇貝、蝦、花甲、蚌各兩件,
兩個人叫呢個拼盤岩岩好每樣一人一件,
海鮮亦都係好新鮮同處理得好乾淨
掛架安格斯牛頸脊 小 $188
黑啤熊 $88
將墨魚丸整到成隻熊咁真係好得意!
溫馨提示:唔想佢淥完面容扭曲,就要趁佢仲冰凍嘅時候淥喇
上:即炸手工紫菜嚮鈴卷 $58
下:7星報喜 $88
有7款唔同顏色唔同食材唔同味道嘅手打墨魚,例如紫薯、蟹籽同粟米,至於呢7款分別係咩味道,大家過黎邊食邊估啦~
鴨血 $68
一般台灣火鍋必備嘅鴨血糕,喺呢度都食到(尖叫中)
蔬菜拼盤 $58
估唔到呢個價錢嘅蔬果拼盤嘅蔬果種類咁多同咁新鮮!每樣少少,樣樣都可以試到
紫貝天葵 $26
竹蔗茅根 $26
自家製,唔太甜又解渴,如果加埋冰塊會更加好~
非常推介對火鍋有要求嘅人黎呢度試下!