2019-10-16 1051 浏览
行過呢間鋪嘅時候,以為佢係食我哋想像中嘅「夫妻肺片」,但落到去原來不是我所想的。除咗環境,連餐牌都過癮過人。呢度係食台式火鍋,台式當然唔少得台式麻辣鍋啦,呢個麻辣鍋係呢度嘅招牌夫妻鍋,我哋另外仲訂左個兄弟鍋(酸菜白肉), 真係夫妻兄弟一家親。佢兩個鍋嚟到嘅時候入邊都好足料,最重要係佢啲湯底係用牛骨熬製,絕對建議你試下。麻辣鍋本身有豆腐同鮮鴨血,點解強調佢係鮮鴨血呢?因為佢同其他鋪頭食到嘅唔同,佢呢個鴨血質感會比較水啲,所以一定要熬最後俾佢索晒啲味先至最好食。而酸菜白肉鍋入邊就有好多白肉同埋大白菜,同樣地啲白菜索晒啲湯,又係正到不得了。如果你細食嘅話,食完兩個鍋啲料,你應該會飽左一半。而個鍋上到嚟嘅時候,職員好有心機咁教你點樣溝一個台灣人先會食嘅醬-「鮮蒜苗」,食法係等麻辣鍋滾左之後「不」一更落去攪拌。除咗呢個特別嘅醬料之外,佢呢度仲有一個特別嘅食物就係「老油條」,佢嘅食法係浸落啲麻辣燙到10秒,索左啲湯汁,入味之餘又脆卜卜。肉類我哋就嗌咗美國榖飼牛肉同羊肉卷。穀飼牛肉會比較瘦,牛味濃,而且腍得嚟保留口感。而羊肉騷味唔會好勁,好軟腍。另外我哋仲嗌左個黑栢葉,佢一片一片薄薄咁,淥五秒就食得

肉類我哋就嗌咗美國榖飼牛肉同羊肉卷。

穀飼牛肉會比較瘦,牛味濃,而且腍得嚟保留口感。

而羊肉騷味唔會好勁,好軟腍。

另外我哋仲嗌左個黑栢葉,佢一片一片薄薄咁,淥五秒就食得,好爽脆。

海鮮方面我就揀咗個龍躉片,呢間嘅龍躉片係比較薄切,大大塊,所以好易熟,啲肉質都滑,唔會好老。

佢呢度有好多款手工丸,男朋友一句話「樣樣都想食」於是我哋就帶咗佢個拼盤「團團圓圓」。有齊四款手打嘅手工丸。分別係鯪魚,豬肉,墨魚同蝦肉,粒粒都大大粒。因為係手打嘅關係,佢唔係落咗好多粉,所以唔會好似乒乓波咁彈牙,但係食落好鮮甜。

台式鋪頭出名嘅除咗台式麻辣鍋之外,當然唔少得台式飲品啦。

男朋友揀咗杯益力多沙冰,但我一飲就知道唔係你想像中嘅香港益力多,而係台灣嘅可爾必思。可爾必思冇益力多咁酸,味道會甜小小,加埋佢啲蘆薈粒,清爽又解辣。

而我自己就貪心少少,嗌咗兩杯嘢飲,因為我兩樣都想飲。分別係珍珠鐵觀音奶茶同埋冬瓜鐵觀音茶。兩款都係茶味重,唔會太甜,解到辣。

2019-10-16