2022-05-04
今日行過銅鑼灣嘅宜家傢俬,之後順路去埋呢一間日本餐廳食飯,二人餐已經配埋3杯sake!👍🏻二人餐✨前菜擺碟相當精緻討好,睇得出廚師好細心一層層地疊上去,面層的三文魚籽多汁鮮飴,吞拿魚蓉在中層,食出綿密但略帶少許筋邊位,而底部嘅牛油果點上豉油,入口嘅味道恍如品嚐緊三文魚嘅油脂!而配上的翔雲純米吟釀,酒精濃度為13,入口清清地,做個開胃酒不錯。✨一品目鯛魚飯濕潤感頗重嘅同時,飯粒非常分明,調味適宜,鯛魚亦帶出鮮味,第一啖或許會覺得有份腥羶但好快就消散!✨二品目選擇左外側腹横肌作為另一個主菜,牛味相當突出,而且比起封門柳嘅肉質較為軟淋,五成熟嘅肉質非常粉嫩,配上瑞兆純米大吟釀,帶點辛口感,入口較濃烈,大大減少左口腔嘅油膩感!✨串燒車厘茄五花肉蔬菜烤得恰到好處,車厘茄嘅水份完完全全地保留,加上油滋滋的五花肉剛好做個調劑,食落相當香口!而燒野菜都非常惹味嘿嘿~✨甜品一頓晚飯一定要以甜品作結先叫圓滿,呢份巴克斯芝士蛋糕,奶香濃郁,配上入口順滑嘅雪糕,同甜絲絲嘅黑糖糖漿,令肚子非常滿足,職員亦隨即遞上一杯梅酒作結。來看看餐單
👍🏻二人餐
✨前菜