2022-09-23
今晚約了好友去灣仔食飯,專登揀一間高質嘅法國餐廳,叫做可以在忙裏偷閑,順便chill 下。晚餐有套餐食,其實選擇都好多,所以性價比係吸引!蕃茄茴香酒煮蜆前菜食咗個酒煮蜆,蕃茄味香濃,酒味甘香,蜆肉口感Q彈。馬賽龍蝦海鮮鍋海鮮鍋包羅萬有,最開心係有大大隻龍蝦🦞,龍蝦肉味鮮甜,吃落去啖啖肉,令人非常滿足👍🏻!其他海鮮仲有黑青口、帶子、盲曹魚、魷魚等,當中值得一贊係盲曹魚煎得十分香口。香橙烤豬腩豬腩肉質夠腍,柔軟嫩滑,脂肪分佈適中,而外皮烤得香脆,仲要配搭羽衣甘藍薯蓉,再加上少許香橙汁,完全令味道再度昇華。火焰橙酒可麗餅可麗餅係我認為係呢間餐廳必食嘅食物,今次揀咗橙酒味,而其酒味濃烈,連同雪糕一起食,即刻好易入口。飲品方面,朋友話要減下壓,所以佢揀咗舒緩法國花草茶,而我就飲蘋果西打起泡酒,味道帶點清甜。整體而言,呢餐晚飯令我和朋友都非常滿足呢!
晚餐有套餐食,其實選擇都好多,所以性價比係吸引!
蕃茄茴香酒煮蜆
前菜食咗個酒煮蜆,蕃茄味香濃,酒味甘香,蜆肉口感Q彈。
香橙烤豬腩
火焰橙酒可麗餅