2016-07-18 1642 浏览
以前仲讀中學放學之後,經常經過銅鑼灣柏檸酒店既cafe one,朋友成日都話好想食好想食,但時間飛逝...讀完個中學都未同佢食cafe one~隔左多年後既今天!cafe one已重新裝修改良,變成playt~朋友又再說好想食...今晚就完了朋友心中既結!一入大門,店內裝潢給人一種好強的時代感,好型格好stylish被安排坐在窗邊,座位舒適!好大空間感~先把全場走了一圈,有好多野食,冷熱盤,海鮮,點心,甜品區!好就先由海鮮區開始,有開邊龍蝦,青口,長腳蟹,最重要就係即開生蠔!開邊龍蝦,大大隻,少少咸味,肉質彈牙結實,非常爽口,勁多膏同埋籽!鮮味呢即開生蠔勁多人排隊,每人每次只可以拎兩隻,有新西蘭同美國兩種,美國蠔較大隻,口感較厚,新西蘭蠔海水味重,肉質嫩滑,非常新鮮!刺身試左三文魚,甜蝦,帶子,油甘魚,夠晒新鮮,唔質相當ok~壽司食左縲片壽司好清爽好脆!好好味大家記得去facebook俾like, 之後比店員睇睇~就會有杯特色飲品送,有少少橙味配菠蘿既果茶,好清新好健康既感覺~唔會甜耶耶!即切燒牛肋骨~餐廳供應左多款既調味~好細緻!包括有胡椒海鹽,檸檬香草海鹽,煙燻海鹽,法式芥末,英式

被安排坐在窗邊,座位舒適!好大空間感~
先把全場走了一圈,有好多野食,冷熱盤,海鮮,點心,甜品區!
即切燒牛肋骨~餐廳供應左多款既調味~好細緻!包括有胡椒海鹽,檸檬香草海鹽,煙燻海鹽,法式芥末,英式芥末!多到數唔晒!放左d特色調味後更提升牛肉既香!肉質嫩滑,一d都唔乾身肉質豐富

另一個一定要推介既就係西班牙海鮮抄飯,裏面有唔少海鮮,青口,大蝦,魚柳,龍蝦,海鮮冇雪味,飯非常有咬口,有番茄味,吸收埋海鮮味道,正!
香煎鴨肝!煎到表層超級脆卜卜~再配上法包黎食!法包吸左大部份既油~真係食唔到好膩既感覺!但係都唔可以食太多架~~勁多膽固有~一件起二件止!試過口感味道就可以了
是日燉湯係雞腳花膠冬菇湯,湯冇味精架,湯料足,飲得出係誠意之作!
最後黎到甜品時間先排隊輪候即焗麵包布甸,表面麵包塊焗得十分脆, 布甸又滑又軟,好美味!
見到雪糕櫃,全部都唔酒店home made 既特色味道~全部既味道都好新穎!出面比較少見~茅台雪糕勁重酒味,好有新鮮感!鵝肝雪糕鵝肝嘅味道超濃,配埋櫻桃簡直一絕!伯爵茶雪糕啖啖都係清香百爵茶味道比起其他牌子雪糕更加好食!我仲自創將雪糕放上比利時脆餅上面~自製窩夫
味道當然係無得彈啦

今餐好滿足呢!都好多食物選擇~又多一間誠意buffet推薦呀