朋友推薦海灣冰室,大讚好食又抵食。今日就同佢試下有幾正先。首先位置好方便,荃灣西C1出口隔鄰就係,步行唔駛1分鐘,極之就腳。餐廳望到海景,景觀一流。朋友勁鐘意食酸菜魚,於是叫左個來試。嘩,原來係脆肉鯇,我最like, 入口彈牙爽口,配菜除左有芽菜,酸菜,豆卜外,還有大大塊的雲耳,份量十足。我鍾意佢湯底唔會太辣太酸,味道恰到好處,我地食到停唔到口,朋友連湯都飲埋,真係必食之選。作為蛋控,我好鐘意食蒸水蛋,依個蒸水蛋配料有肉碎同埋瑤柱絲加蔥花,蒸蛋香滑可口,差唔多成碟比我清晒。除了酸菜魚,朋友亦好鐘意食生炒骨,佢話夠鑊氣,皮脆肉香外,配菜亦好新鮮:有菠蘿,青椒,沙律菜,又係全碟清晒。另外叫左芙蓉蛋飯,除左有火腿絲,芽菜仔外,驚喜係芙蓉蛋裡面見到開邊蝦球,要將蝦腸取出來係好花功夫的,反映出廚師對食材預備的認真,值得一讚。甜品叫左一口朱古力西多士,厚厚的西多士咬落好鬆軟,外層係朱古力醬,內層係花生粒醬,絕對係味覺雙重享受,不愧為邪惡之選。朋友果然無介紹錯,不單經濟實惠,仲要好味選擇多,真係值得大大力推薦。

朋友推薦海灣冰室,大讚好食又抵食。今日就同佢試下有幾正先。