2018-10-22 28 浏览
馬來西亞雖然未去過,但香港都可以食到星馬菜😎,黎到沙田新城市7樓,就食左呢間mimila 。店鋪既外牆雖然以黑色為主,但入面非常光猛☀️☀️佢既廚房係開放式既廚房,可以睇到哂準備食同飲品既過程👍🏾👍🏾門口有塊大有既牌介紹佢地既招牌麵——馬來辣蝦湯麵,咁有承意去製作個湯底,點都要叫返一碗黎試下再望一望另一邊,原來呢間鋪頭雜誌之前有介紹過,佢以鮮蝦做亮點,就咁睇圖,都已經覺得佢d野好好食了😋😋我地最後叫左個馬來辣蝦湯、咖喱喇沙飯(白毛豬)、同蝦網春卷😎馬來辣蝦湯——- 聽個名碗麵好似好辣咁,但其實唔係好辣,我相信就算唔係咁食得辣嘅人都可以食到呢碗麵。碗麵送到黎嘅時候,已經好香鮮蝦味,而且湯底非常之濃郁,係真材實料。而蝦非常之大隻,而且好爽口新鮮,一啲都唔霉。咖喱喇沙飯——佢嘅飯唔係普通既白飯,飯好香,而咖喱喇沙汁,其實都係唔算好辣,喇沙汁有淡淡的椰香味。不過食完碗招牌面之後,就覺得碗飯相對地比較遜色😅,因為完全比碗面嘅濃湯吸引着。蝦網春卷—— 係新鮮炸出嚟黎既,而且熱辣辣脆卜卜,表層嘅咋網做得好好,非常之鬆脆🤤🤤🤤食完啲熱氣野,叫左杯檸檬薏米水飲,檸檬薏米水好清新,仲有薏米粒食,非常之消暑解渴

食完啲熱氣野,叫左杯檸檬薏米水飲,檸檬薏米水好清新,仲有薏米粒食,非常之消暑解渴。而飲品只係半價,非常抵食☺️☺️