2017-10-21
印度餐平時就好少接觸,不過見到依間餐廳嘅員工都係印度人所以感覺都幾正宗所以就想試吓到底印度餐廳係食啲咩。餐廳嘅環境都坐得幾舒服,同埋餐廳都會播着一啲印度嘅音樂,我對印度嘅認識應該就只係靠電影嘅了解。我哋一坐低餐廳就俾咗一份印度脆片同埋三款唔同味道嘅辣醬同埋醬汁,個人覺得青醬係比較好味,不過印度脆片食落都幾辣下今次嚟到印度餐廳就試吓佢哋嘅咖喱同埋烤雞,印象中印度咖喱同埋烤雞都係比較出名嘅菜式。吼雞比我想像中大份,而且吼雞嘅味道唔錯係有一種特別嘅印度風味,而且雞都幾滑所以都幾易入口,配埋辣醬就更加入味跟住就係咖喱羊肉,咖喱嘅份量比我想像中多,而且味道都非常之正宗,配埋印度薄餅就啱啱好,個人覺得識假你一定要配薄餅,因為係一個完美嘅配搭。然後我哋飲品方面就叫咗一杯香蕉奶昔,我哋係見着廚房將香蕉切開然之後放入攪拌機整嘅,所以成杯奶昔都係非常天然嘅水果造成,無添加糖,飲落口係非常之足料係幾難得嘅足料飲品,因為而家比較多餐廳都係會放香精落去調味,,但係依杯飲品係完全用新鮮香蕉所做!最後我哋叫咗一個印度奶球做甜品,係一種我從來都未食過嘅口感同埋味道,感覺上有啲似煉奶再加牛奶溝成嘅一種食物,睇落去有啲似