2018-06-08 118 浏览
「冒菜」第一次聽朋友講起,真係聽都無聽過,仲以為係一種前蔬菜既名。好啦,好學既我又做左個research。原來冒菜係四川菜之,無麻辣燙咁油,而且個湯底湯底8分係湯、2分麻辣醬,油份少好多,較健康既選擇!雖則只係食湯面既地方,但裝修都好俾貨,逐格逐格放左d靚茶具!呢度既湯底好香,用左幾十款香料去整,撈湯時會見到d香料碎,真材實料,飲落真係飲到清清既骨湯味,之後d香料味就浮出黎咁架!湯雖有紅油,但都清見底,我個friend呢碗小辣!而且配料選擇都幾多,丸、肉同菜都好多選擇,每人最多可選擇6樣,超抵!好鐘意佢個寬粉,超級粗,食落特別有咬勁!我好食得辣,對比下係紅d,但我都係覺得唔辣!哈哈好鍾意呢個冒菜,真係似一人火鍋,叫咩都得我就愛海帶同腐皮,索曬精華!呢度既飲品都好特別,全部都用心製作,超茶!連凍檸茶都另外有個茶壺裝住,真高檔我鐘意蝶豆花既變色,而且酸酸地幾清新!玫瑰花茶就香蜜糖味,而且朵朵玫瑰在浮,教人如何不心動?簡單既小面店,都可看出其用心製作!
飲落真係飲到清清既骨湯味,之後d香料味就浮出黎咁架!

湯雖有紅油,但都清見底,我個friend呢碗小辣!
好鐘意佢個寬粉,超級粗,食落特別有咬勁!

我好食得辣,對比下係紅d,但我都係覺得唔辣!哈哈
好鍾意呢個冒菜,真係似一人火鍋,叫咩都得
我就愛海帶同腐皮,索曬精華!

呢度既飲品都好特別,全部都用心製作,超茶!
連凍檸茶都另外有個茶壺裝住,真高檔

我鐘意蝶豆花既變色,而且酸酸地幾清新!
玫瑰花茶就香蜜糖味,而且朵朵玫瑰在浮,教人如何不心動?

簡單既小面店,都可看出其用心製作!