2009-08-24 16 浏览
知道荃新天地開咗間「鳴門」叫NARUTO,個名幾得意因為就係我平時睇開嗰套「火影忍者」個主角嘅名。同d friend 傾開就 book 位試吓。入到去,間舖嘅格局好似居食屋,深啡色嘅顏色襯托著堅木製的檯櫈;牆壁貼滿用手寫的日文餸菜名字,像揮春一般好有home feeling;很特別嘅係佢地有幾個好似中式酒家嗰d大魚缸,但係裡面游水嘅應該係日本游水魚而唔係香港常見嘅海產。我地前後有八個人,都叫咗成六、七種午餐,最抵食係新張期內有八折。我覺得最好味都係日式咖哩豬飯─咖哩好香好味! 佢地亦有日式「稻庭」烏冬─滑得不得了! 天婦羅唔會太多粉─好味! 欣賞呢家「鳴門」係因為佢地好有心思加咗D了「日本元素」响店及食品入面,唔似香港好多所謂「日式」食店已經被本地化了;例如「鳴門」會從日本進口的海鮮、日式小店的設計、純日本咖哩、甚至乎有响日本特別進口嘅綠茶鹽! 呢D另人感覺間舖都好認真要分別出黎,話比人聽係幾正中日本菜囉。Anyway,呢間係籍得一試嘅居食屋!自己去試試啦!

佢地亦有日式「稻庭」烏冬─滑得不得了!
 天婦羅唔會太多粉─好味!

Anyway,呢間係籍得一試嘅居食屋!自己去試試啦!

三文魚汵麵
日式蛋角