同媽媽行廟街睇野,想起佐敦好多野食,就行多兩步過去睇,行行下就見到間好日式既店舖,整個裝修都好日式,俾人一樣感覺好似去左日本咁,連廚師既衣著裝備都滿有日式風味。 由於行左好耐,勁急,一入到去就放低袋去廁所,店員仲好細心令個籃俾我地,裝好我地既衣物同袋。 點個知打開門一去到洗手間,完全唔敢相信,佢個廁所整到日式庭園咁,無諗過店舖咁花心思,俾客人一個如廁既空間。除左空間大,仲有日式既廁所,又係滿滿幸福感。 出到去,同媽媽商量左好耐食咩,雖然選擇唔多,但咩都好想試,最後叫左一個沾麵一個湯麵,枝豆同明太子雞翼。 店員介紹赤雞係新鮮日本運來的,以低溫烹調的方法去煮,聽佢講完好吸引,當然要試啦,而豚肉係睇住廚師係度燒既,都好想一試。 饅魚呀鰻魚下次再食你,我知你都好出名,不過同媽食真心怕浪費左。 湯麵黎先,有即整既牛蒡,店員提醒快快食,入口唔會太油,脆脆地幾易入口,湯底又香又濃,麵質爽口彈牙。 雞肉原來係冷食的,感覺好特別,不過又真係好滑好嫰,香港未食過呢個口感同味道。 沾麵用個小火爐上,店家相當細心,想保存湯既溫度。 個湯比湯麵濃,食落好似食緊白汁咁,但湯可以掛到麵,好好入口,加埋佢既麵身
沾麵用個小火爐上,店家相當細心,想保存湯既溫度。 個湯比湯麵濃,食落好似食緊白汁咁,但湯可以掛到麵,好好入口,加埋佢既麵身比湯麵粗,煙勒口感,讓人一試難忘。 呢度除左細心外,仲有好多小心思既位置,值得再來重溫下日本feel。
小食岩送酒,但媽媽唔飲,所以為食既我地只叫左兩個小食😋

雖然佢話拉麵係一現既食物,但我唔同意,因為佢既麵深深咁留左你我回憶內面,真心認真的味道讓人相當回味。
「優雅、認真、新鮮。」這是總結的感受。
2018-11-07