2010-02-26 16 浏览
打算平平地怒食串燒. 有人介紹去天后串串貢, 去到點知冇位. 餓得滯都費事等, 沿清風街行見到澤田小厨. 既然呢條街大部份中菜都試過下, 又見佢post d 招牌野有d 睇頭, 三條麻甩友就入去坐低左:未食過, 又冇上OR'做功課', 就睇牆上面d 相 同menu 嘅推介點左...卜卜脆炸豬手玫瑰醉乳鴿黃金雞軟骨拼鮮魷荷葉飯芝士肉松西蘭花Asahi x 1L醉鴿一叫就到. 花彫酒浸乳鴿, 伴上幾棵玫瑰花茶d 玫瑰, 未食已聞到一陣陣花香味. 食落酒味都足夠. 除左d 皮浸滿酒香之外, 鴿肉都算入味. 西蘭花淥得太耐. 太淋, 一咬就散哂. 不過d 芝士汁同肉松都頗多. 當係食芝士肉松啦.炸豬手就真係有d 失敗. 件頭太細. 炸得過火, 一咬落去又乾又鞋皮. 冇左食豬手應有嘅惹味豬油同果層爽口豬手皮. d 醬汁又太稀身, 味道又唔夠濃郁.荷葉就幾滿意. 又太濕又不太乾. 啱啱好. 用大蝦乾, 所以食落d 飯都特別香. 用煙鴨胸(代替燒鴨肉)又幾新穎. 味道亦匹配. 最抵讚係黃金雞軟骨拼鮮魷. 既然椒鹽都可以咁惹味, 用咸蛋黃炸雞軟骨同魷魚鬚又點會唔正呢!? 再加上佢冇就咁炸完先鋪咸蛋
卜卜脆炸豬手
玫瑰醉乳鴿
黃金雞軟骨拼鮮魷
荷葉飯
芝士肉松西蘭花
Asahi x 1L

西蘭花淥得太耐. 太淋, 一咬就散哂.
不過d 芝士汁同肉松都頗多. 當係食芝士肉松啦.
炸豬手就真係有d 失敗.
荷葉

最抵讚係黃金雞軟骨拼鮮魷. 既然椒鹽都可以咁惹味, 用咸蛋黃炸雞軟骨同魷魚鬚又點會唔正呢!? 再加上佢冇就咁炸完先鋪咸蛋黃, 而係將d 雞軟骨同魷魚鬚搽哂咸蛋黃, 先再加炸漿先炸. 所以蛋黃嘅香味可以包圍哂成舊野同鎖住d 蛋黃o係入面. 邊樣正d? 雞軟骨細細舊薄薄地, 蛋黃味更加濃郁. 較合我心意~~

整體不錯, 有d 創意, 可惜碟頭較細, 價錢又有返咁上下貴. 有一些較出色小菜, 絕對值得一試. 不過, 用個價錢算一算, 就只係覺得'試下無坊'. 因為香港好好食嘅地方周街都係. 最重要係大把又抵又好食.
p.s. 我地食完之後走左返去串串貢燒返幾串牛舌, 醉牛柳, 香草羊架, 先覺得個肚腩'充實'返d d.

2010-02-24