2011-11-01 8 浏览
朋友有訂位,而且我地又較早黎到,所以2 個人可以坐到較舒服的sofa 位叫左一個前菜, 有芥辣味的 nachos。味道調教得唔錯,食物黎到都係熱同埋脆身,good主菜叫左1) 明太子意粉 (無影相)2) Duck confit明太子意粉不過不失啦! Al dente 都算做得到。不過因為我唔喜歡食辣,所以唔係太識欣賞。而且食物送到黎的時候,只係暖,唔係熱。所以扣分!Duck confit 係一道考功夫同埋要好多時間 prepare 既菜式,所以我絕對唔會自己係屋企整,一定會出街食。煮法大概係要用 salt 醃過夜,之後再用鴨自己本身的脂肪,慢火整佢 4-10 小時,令肉慢慢煮熟。之後再要煎/ 焗到外皮脆先至可以食,聽落去都覺得要花心機去整,所以我就叫黎試試廚師的功架。聞落去幾香,皮夠脆但不會係燶,及格。切開,唔太 juicy,但又不至於乾,扣少少分但都可以接受。最唔滿意係肉質唔夠滑,應該係慢火煮的時候出左問題。size 方面,2 隻 duck legs,一隻大一隻細,以佢咁既價錢,算係咁啦! d side dish 有少少改良左,配合番香港人的口味 ( 之前食過佢係配好多豆類,appl

主菜叫左

1) 明太子意粉 (無影相)

2) Duck confit

聞落去幾香,皮夠脆但不會係燶,及格。切開,唔太 juicy,但又不至於乾,扣少少分但都可以接受。最唔滿意係肉質唔夠滑,應該係慢火煮的時候出左問題。size 方面,2 隻 duck legs,一隻大一隻細,以佢咁既價錢,算係咁啦! d side dish 有少少改良左,配合番香港人的口味 ( 之前食過佢係配好多豆類,applegreen 則選用較多蔬菜,仲有 parma ham 添! )

服務方面,waitress 有加水,上菜都算快。

總括黎講,applegreen 算係唔錯。唔會覺得超級抵食,不過你可以放心 d 質素唔會太差。