2005-08-28 5 浏览
與女友又來晚飯,再試小菜.9時到達剛好有吉檯一張.平日都好爆.叫餸食飯:好奇地order 士多啤梨骨有碎既strawberry加入果jam炒成,豬肉味道不錯,外脆內腍.但碎骨頗多咬時要好小心.配上果jam味道幾怪,薄脆底盤反而用黎點jam幾好食.整體太前衛,唔arm我食!都係食慣果jam配麵包!骨都係沙拉骨較好,如果就咁沙律漿茶麵飽又係怪.所以真係有時好講match得黎是否協調!(唔合格)由於本來行過新開阿郭咖哩冇位,黎依度都試番個咖哩海鮮補數,隨碟送上香蔥缾一塊.咖哩太稀又咸.極度失望,配中式香蔥餅又係亂黎!唔係油鬆餅又唔係印度薄餅!反而塊餅就咁食就好香口.海鮮有珊瑚、桂花蚌,帶子,蝦,鮮魷,算係足料,海鮮好食,蚌類好爽口.依類hotpot料始終好好.(咖哩汁唔合格.用料合格.香蔥餅好食,但我叫咖哩喎,即係大主角唔掂!整體唔合格!老實講,附近既永興茶餐廳既咖哩牛腩都好食過依度好多.)金姑扒豆腐,同張menu demo相差少少,冇左d菜心圍住豆腐少左綠色既感覺,原來都會影響成個菜既賣相.顏色對引起食慾有時真係起住重要既作用!豆腐好滑,唔會一咬就散開.冇乜金菇!菜心放晒係底要自己挖番上面
與女友又來晚飯,再試小菜.
9時到達剛好有吉檯一張.平日都好爆.
叫餸食飯:
好奇地order 士多啤梨骨
金姑扒豆腐,同張menu demo相差少少,冇左d菜心圍住豆腐少左綠色既感覺,原來都會影響成個菜既賣相.顏色對引起食慾有時真係起住重要既作用!豆腐好滑,唔會一咬就散開.冇乜金菇!菜心放晒係底要自己挖番上面.(算係今餐中規中矩之作,算合格)
燒腩仔唔算新鮮,外皮colour頗深色,明顯上檯前翻焗或拖油炸過下,所以豬皮脆但咬落又好韌,要彈!豬肉4成肥6成瘦算ok比例.但可以唔食!(廣東燒味茶餐廳仲好d!令我失望)
叫左碗白飯,太腍太多水!(唔係化.白飯都唔得!Fail!)
糖水送晒.送既生果好甜(合格)
埋單時仲冇送抽獎卷,女友見鄰檯小朋友抽到半隻乳豬有點兒酸漏漏.廢事問啦.食物都差開,唔爭在差埋個尾段服務.但侍應整體水平係合格.
今晚攪咩呢.樣樣都差成咁.奇怪!下次都係食番打邊爐算啦.