2013-03-14
大學時早茶飲得多,都好少夜晚食點心,友人提議到此點心專門店飲夜茶,見佢開左咁耐都未幫襯過,所以順便試下。其實油麻地/旺角也有... 但是晚到深水埗店,可能位置冇咁方便,所以相對少啲人,加上閒日,我地去到唔駛等位已可入座。三個人共點了9款點心,包括招牌既酥皮叉燒包﹑古法糯米雞﹑馬拉糕﹑蝦餃燒賣等。其實食物都幾一般,唔係講到咁好味,但酥皮叉燒包真係唔錯,叉燒足料,皮又鬆化,夠熱,好味!本來對古法糯米雞有點期望,但太濕,我諗唔係因為我掛住影相食遲左而影響口感卦!但都算多料,有小半條膶腸﹑大大件唔知係咪雞件同叉燒。賣相幾靚既燒賣,但有點過肥...一般。蝦餃﹑鳳爪等都係一般貨色。另外有一款點心名為紫菜牛肉窩貼,由於本人幾愛紫菜,友人又愛牛肉,所以點了,只可惜食落有我不愛的冬菇,同埋可能唔係趁熱食,紫菜同牛肉融和唔倒,所以好像麻麻地!茶錢好似都係HK$2一位,由於之前睇食評知道只有普洱提供,所以自備鐵觀音去。服務尚可,點心上得都快,價錢合理,整體去得過既,如果你有歎茶一盅兩件癮!