Betterliving4ever
Betterliving4ever
2014-10-28
1K 浏览
关注
結婚兩周年紀念諗住食一餐好嘅賀一賀。問一個鍾意周圍搵好野食嘅friend有咩好介紹,佢話謝斐道新開一間日式料理及鐵板燒鋪叫铁人旨花,質素唔錯,所以就決定去。

前一日我預先book左位,所以去到我地就即刻有位坐。餐廳嘅設計,先有普通嘅日式bar枱同普通枱。行入少少就有呈半圓型嘅鐵板燒枱,並有座位圍住。同長形嘅日式bar枱相比截然不同,鵝蛋型枱令客人坐得親密,但唔會有迫嘅感覺。餐廳放置左好多特別嘅日本小擺設,而餐具都係用日式嘅,好精緻,令到成間餐廳都充滿日本風。:)
小擺設
小擺設
坐低之後,師傅推介龍蝦二人套餐,佢話今日龍蝦靚,其他主菜有和牛、銀鱈魚、炒飯、炒菜等。
先食前菜,質素可以平平。跟住就食主菜龍蝦。龍蝦未煮之前,師傅先比我地睇下,隻龍蝦色澤唔錯。煮完上碟。龍蝦賣相吸引,多肉而鮮甜可口。有別於其他龍蝦菜式,佢有一種特別嘅味道,係我同都未食過。一問之下,原來師傅特別加入海膽汁,味道更有層次。食完,奇怪嘅事就發生啦,我地食完嘅龍蝦殼就即刻收走曬。我問點解,師傅話要黎整個湯。
靚到呢
靚到呢
之後嘅銀鱈魚,都幾有鮮味。至於和牛,我地揀左薄燒。我地兩個其實好鍾意食牛。塊和牛未煮之前,我地有睇過,睇到塊牛脂肪比例好平均,真系一等一靚牛肉。師傅在鐵板上拉一拉,再卷葱花,加埋燒雜菜就上碟。食落和牛肉質好嫩,同時因為師傅獨家調配嘅香草酱,味道更為豐富。
肉質好嫩
肉質好嫩
到個湯,係個龍蝦湯黎。向來我以為殼應唔會有味。但飲落,好鮮甜,龍蝦味都重。至於,炒飯同炒菜,質素可以接受。最後,以綠茶雪糕做甜品作終結。
綠茶味
綠茶味
今次真係食得好滿足。唔係因為夠飽,而係因為夠好食,而且環境夠舒服。我會記住您,铁人旨花﹗之後會定期到﹗
检举
龍蝦