2022-08-05
朋友生日,book咗枱上星期二晚市8點鐘去食壽喜燒,一入到門口企咗5分鐘都冇人過嚟招呼我哋,佢啲店員係企喺度冇嘢做,我叫咗一個店員同佢講我book咗枱,佢都叫我等等話要第二位店員嚟幫手,咁我以為係咪個booking系統要指定嘅店員先可以入到,點知我哋再等咗10分鐘,第二位店員嚟到只係打開咗本手寫嘅簿同我對咗Booking之後就打個tick,只係咁簡單嘅程序點解其他店員唔可以做,堅持要我哋等另一位店員過嚟?一入門口已經覺得佢哋服務態度麻麻,由個容喺門口等都冇人埋去問一句。然後店員take完我哋個booking之後冇帶位而係叫我哋等一等,嗰時已經心諗唔通冇枱?隔咗一陣佢走過來問我你介唔介意喺吧枱坐一陣等等,有另一張枱埋緊單,我問佢咁要等幾耐,佢答我10分鐘,咁我就話好啦去吧枱等陣,買到去吧枱咁等到冇嘢做就叫杯嘢飲下,百幾蚊一杯Cocktail,但係好似果汁咁,完全飲唔到酒精..然後我哋等咗15分鐘,我問個店員仲有幾耐,佢話執緊間房俾我哋叫我哋等多陣,我問個店員book咗枱都要等咁耐?佢答我張枱遲咗交。我哋已經好肚餓,咁我就叫住啲串燒小食送酒先,點知叫完之後等咗15分鐘都係未上。之後有個睇落
然後我哋等咗15分鐘,我問個店員仲有幾耐,佢話執緊間房俾我哋叫我哋等多陣,我問個店員book咗枱都要等咁耐?佢答我張枱遲咗交。我哋已經好肚餓,咁我就叫住啲串燒小食送酒先,點知叫完之後等咗15分鐘都係未上。之後有個睇落高級啲嘅同事走過嚟話其實坐房會有最低消費,但係佢今次豁免我哋,我心諗你有枱俾我咩?你冇枱先焗我坐房咋嘛,講到好似益我咁,嗰時我已經等咗半個鐘。然後終於入到房坐,佢哋先上串燒,串燒冬菇又乾又燶..之後我再叫壽喜燒,個店員好似唔知個餐入面有d咩咁,叫完又隔咗10分鐘先返轉頭問我個餐想要烏冬定飯,最後我哋要9點先有得食,埋單仲要話張單計少咗要收我兩次錢..整體嚟講成間鋪d店員好似遊緊雲咁,食咗成2千蚊一餐飯食到好唔愉快,一定唔會再幫襯下次!