Thai Fire

呢間觀塘樓上泰國菜已經聽朋友提起過幾次,頗出名, 今日特登嚟一試,果然好合胃口好高質。餐廳嘅座位好闊落,坐得幾舒適。 雖然係樓上店,但平日晚上都有七八成full,幾受歡迎。泰式蝦餅($88/4件)蝦餅炸得香脆可口, 肉質有彈性, 蝦味好濃郁, 味道鹹辣適中,可以搭配自家製醬汁,會更開胃。泰式鳳尾蝦金邊粉($128)色澤相當漂亮, 鳳尾蝦好爽彈,配料好豐富, 有大量芽菜、韭菜、蛋絲、肉碎等等,碟旁亦有檸檬、花生碎、砂糖,可以按自己口味喜好加入。金邊粉炒得好有鑊氣,融合左酸、辣、甜、鹹多重滋味。醬香蹄膀($388)呢個係餐廳嘅招牌, 點菜時其實有啲肉赤, 但好在最後冇令我哋失望,一上菜已經覺得好大陣仗。 豬手炆煮得好軟稔好入味,醬汁鹹中帶點甜, 調味剛剛好。豬手肉質真係煮得非常軟嫩,火喉控制得好好,輕輕一切就已經切開,肉質嫩滑,膠原勁豐富,入口即化。配有生菜、九層 塔、炸蒜、炸香蔥,甜酸汁及生蝦汁等配料,可按自己口味喜好加入。彩虹椰汁糕($50/4件)顏色好漂亮好吸睛,每一層一種顏色,製作得好用心。椰汁味香濃,唔會太甜,味道清甜唔膩,一次過咬黎食又得,逐層逐層分開嚟食又得,得左。泰火特飲(

泰式蝦餅($88/4件)

泰式鳳尾蝦金邊粉($128)

醬香蹄膀($388)

彩虹椰汁糕($50/4件)

泰火特飲($48)
呢間餐廳嘅特飲都好靚好吸睛,泰火特飲外觀係紫藍紅漸變色,仲有小熊冰塊,好夢幻好少女心好打卡able, 味道係蝶豆花加入梳打水,仲有檸檬汁, 味道超級清新, 解暑消膩一流。

斑蘭椰奶($48)
斑蘭椰奶香氣濃郁,斑蘭葉的清新融合椰奶既濃醇,口感順滑。甜度適中,不膩口,反而有種治療既感覺。