2025-01-08 35 浏览
觀塘有好多小店一向都知,但係總有幾間你未試過。今日就去咗觀塘老母市中心地帶嘅工廠區,搵咗一間專賣純素嘅蛋糕甜品。近幾年都市人越嚟越注重健康,每次要慶祝嘅時候都會食蛋糕,但係往往就係食完蛋糕又怕太甜太肥膩,呢間小店嘅蛋糕唔會過甜,而且味道仲成日有新出,配合返每季嘅當做生果,仲要連素食人士都適合。小店嘅蛋糕有6同8寸可以選擇,開party嘅朋友就可以揀返人數去選擇大細。桂花荔枝蛋糕今次就試咗佢哋嘅新出嘅蛋糕,感覺非常清新。店主分享話呢個蛋糕講求平衡返個味道,所以選用咗桂花去帶出香味,而且中間同面層仲有一啲啫喱,令到口感更加豐富。中間咬落去有淡淡的荔枝果肉,加埋桂花嘅清新香氣,非常之配合。最重要係味道唔會過甜,食落去好清爽,而且唔會淨係得cream,佢蛋糕層都做得好好。

桂花荔枝蛋糕