1月5日去到圆方icc商场101饮茶,去到icc写字楼嘅䢂,行入左手边会有䢂直上101楼。呢间茶楼叫波士厅,2个人食咗几个点心埋单950蚊,当然因为价钱贵啲有系食紧个景,12点左右打电话嚟问使唔使book位要留窗边位,咁我食开下午茶时段可以避开逼人嘅午餐时段,呢间波士厅同一般嘅酒店饮茶一样唔会有特价的下午茶时段,但选择下午茶时段就可以避开人群。风景高,望海一望无际。来到有一枱客,几人的,我们就是第叧1枱客,之后仲有冇人入嚟就冇留意,这个时段冇乜人几好坐好倾计,来到觉得个冷气开得算大,感少冻的,可能另外一台客全部穿西装关系想要冷气大啲挂,因为佢哋埋单走咗后明显将个冷气关细返啲感觉微凉就正常d。食物~蚂蚁上树饺~我唔食得辣嘅,我觉得佢个香辣好适中,个皮肤晶莹好食的,刚好唔会太咸太淡。想叫带子肠粉佢话卖晒咁就要咗虾肠,唔记得menu写咩虾肠,佢话冇𠮶样虾肠得韭黄虾肠,咁我照要,但系到系一条韭黄都冇的皮薄虾大只口感弹晶莹,虾嘅味道都适中,但肠粉皮冇乜米香味的。鲍鱼鸳鸯烧卖~冇我本人讨厌嘅肥猪透明粒,味道都系好食,粒鲍鱼唔会一食落口就好似打开罐头就咁食鲍鱼咁的味,味道口感算好食。芝士芋角~做到有
风景高,望海一望无际。
芝士芋角~做到有流心少少芝士同芋头嘅味唔会互抢,个皮都松化,食落唔油口。
凤尾虾萝卜丝酥~就同平时酒楼食嘅萝卜丝酥一样只系多左只虾。
鸡扎~标榜日本淮山鸡扎,我觉得旧淮山细咗啲,都好标准嘅鸡扎味,没有过份油腻一层油浮喺面。
因为2个人系叫多咗太饱所以个叉烧餐包冇食到。
另外佢有一个椰皇甜品原本想叫,佢写系要预订,但有时有货都会即有,当天刚巧冇椰皇到,所以食唔到。
茶壶会用香薰油果种细蜡烛热住,会微暖,但唔会热的。

• 蚂蚁上树饺