2018-12-27
朋友住觀塘,佢一向都話觀塘多野食。宜安街呢邊,周圍都係餐廳,不過都偏中菜比較多。朋友話呢度有間西餐幾好食,佢就話帶我試下。 餐廳墻上好多照片都是熱門的旅遊景點,感覺幾良好,睇得出餐廳有花心思照顧客人用餐環境!講返野食先,餐湯係粟米忌廉湯,湯嘅溫度岩岩好,唔會話過熱又或者凍咗粟米同忌廉味都有到,唔會話一邊隻味過濃蓋過咗另一個味道,個湯都幾滿意!飲完個湯,侍應都好適時送上沙律,第一次食沙律配蕎麥,感覺新奇之餘都覺得好健康嘅一個配搭,香甜哈蜜瓜再配沙律菜,又有幾塊火腿,唔錯。主菜方面,朋友叫了上級美國西冷扒,上檯就見佢煎得好靚,切開來食,表面有煎香,外皮香脆。但係入面依然有肉汁,食起上來都好軟嫩,佢配嘅薯仔蓉配汁食都好好味、係一道不錯的主菜!而我就叫咗個黑松露牛肝菌意大利燴飯,上檯就聞到濃郁的香味,燴飯十分有口感,是我喜歡的米飯口感,有少許彈牙。而且越食越香黑松露和牛肝菌的味道。真的十分滿足!最後我地揀左兩杯飲品(柚子蜜+蘆薈蜜)作尾聲,清甜潤喉。我就和我朋友說,想不到你家附近有咁出色的餐廳,下次來開呢邊會一定要再試其他野食。
最後我地揀左兩杯飲品(柚子蜜+蘆薈蜜)作尾聲,清甜潤喉。