2023-05-08
同朋友去左觀塘一間Cafe食西餐,話試過幾次覺得唔錯,咁我地就上左去一間工廈,見到一間工業風裝修,仲有少少藝術風既畫作,可以打卡❤️ 同埋坐得幾舒服 可以同朋友傾計既cafe👍個晚食左好多野食😂 以下係綜合朋友意見既食評🙏脆炸魷魚圈 $48呢個魷魚,係當日第一款上嘅嘢。魷魚炸得香脆,炸粉唔太厚。點嘅醬比一般甜,入口舒服,感覺唔係一般沙律醬。傳統卡邦尼意粉 $128正宗卡邦尼意粉無落忌廉,只會落巴馬臣芝士同蛋。呢度有樣更傳統嘅嘢,就係真係用煙豬頰肉,取代煙肉。成品真係夠濃同滑,不過因為真係傳統口味,芝士味濃,香港人一般會覺得比較咸。蟹肉檸檬忌廉汁扁意粉 $138試完傳統嘢,就試下新派創作。忌廉Creamy,但可能會比較膩,所以今次就加啲檸檬皮落去,加啲清新感覺。欣賞佢加左菠菜,加左巴馬臣芝士,令意粉更香濃。而珍珠帶子今次唔腥,仲可以增加意粉鮮味嘅層次。韓式鮮魷魚奶油忌廉汁意粉 $118又係口感清新嘅意粉,都係魷魚。原來酸辣嘅泡菜,用忌廉除左creamy,仲可以將味道溝淡變得溫和,會好過茄汁意粉。意粉上面都係有珍珠帶子同煙肉,就會令個意粉好多口感,不過煙肉都會令意粉變得濃,可以省略。西班牙黑
個晚食左好多野食😂 以下係綜合朋友意見既食評🙏
脆炸魷魚圈 $48
傳統卡邦尼意粉 $128
蟹肉檸檬忌廉汁扁意粉 $138
韓式鮮魷魚奶油忌廉汁意粉 $118
西班牙黑毛豬肉眼扒(配烤薯菜、燒蒜牛油) $168
個名咁勁,試下啲配菜先。薯蓉好creamy,應該都有足夠嘅牛油同牛奶。菜係西蘭花苗,出面比較少食到,原來佢係有啲苦味,似芥蘭,蒜牛油呢啲清清地嘅汁,辟到少少澀味。到主角黑毛豬煎得好軟好juicy,其實唔係好需要汁。跟住有朋友覺得幾鹹,我試多塊,就發現啲鹽落得唔係好平均,因為有啲位都真係好重手。
士多啤梨牛奶乳酪 $48
上面係士多啤梨乳酪,下面係甜牛奶,本身就好適合打卡。如果有攪勻,酸甜更加平衡。
藍莓牛奶乳酪 $48
朋友嘅飲品
檸檬蜜糖梳打 $32
朋友嘅飲品
榛子朱古力法式班戟 $68
榛子朱古力就係著名小朋友搽麵包嘅味道,法式班戟好薄好軟,除左用絕配嘅香蕉,加埋酸酸甜甜嘅士多啤梨,都好配合。
巴斯克蛋糕 $68
呢個係其中一款甜品賣曬嘅代替品,暫時餐牌未有。芝士焗焦左,仲融化埋,芝士好濃,陪埋生果好吸引。
焦糖香蕉窩夫 $78
呢度嘅窩夫,係比較脆嘅款式。加埋香蕉上面薄薄嘅焦糖,已經有唔同嘅層次,加埋雪糕,仲有埋冰火嘅效果,的確更正。
PS:除左食物本身,店內仲有好多奈良智美嘅畫同仙人掌🌵大家過去幫襯,就記得欣賞下啦!