2023-05-06
🥢【觀塘隱世高質私房菜 】爆膏火焰鹽焗奄仔蟹日本直送海膽大拖羅🥢有時想食好啲或者有重要日子要慶祝?今次有好介紹,觀塘一間私房菜一個價錢可以食到六道菜包括日本直送海鮮刺身,餐廳提供傳統技術配合創新的中式料理方法炮製,用上矜貴食材用平民價錢就可以食到,每道菜都係不含味精 ,一個價錢就食到咁健康高性價比的私房菜,所以記得要必須預先致電餐廳訂座喔🥢「大廚發辦」特選套餐 HKD $698 (原價為$798)🥢日本和哥山南高梅酒/黑杞子冬蜜茶飲品仲可以二選一,所以就揀咗黑杞子冬蜜茶,口感酸酸甜甜咁幾開胃🥢前菜經理特別攞咗一啲自家製嘅合桃同埋腰果,口味甜甜的而且非常脆口,一問之下,原來佢哋可以一樽樽咁購買 $88 就可以帶返屋企,另外仲有一個蒜辣凍蜆,香辣的感覺幾鮮味🥢特選日本飛機直送海膽大拖羅刺身拼盤用上矜貴食材,上檯時會有煙冒出,係視覺享受,由日本直送到香港的大拖羅,用上矜貴食材,大拖羅厚肉又肥美,入口即溶,海膽大大片鮮甜甘香🥢大虎蝦多士配蘋果柚子沙律酥脆的大虎蝦多士,蝦肉厚實爽彈,外層吉列炸得好鬆脆,配上清新的蘋果條及新鮮柚子沙e,剛剛好平衡了炸物嘅感覺🥢雀巢夏威夷果仁油泡龍蝦球日本螺片由細到
🥢日本和哥山南高梅酒/黑杞子冬蜜茶
🥢前菜
🥢特選日本飛機直送海膽大拖羅刺身拼盤
🥢大虎蝦多士配蘋果柚子沙律
🥢雀巢夏威夷果仁油泡龍蝦球日本螺片
由細到大都好喜歡的炸雀巢,好似近年都已經比較少中菜會做這個菜式,今次迷你雀巢可以獨享真係實在太開心,口感脆卜卜的盛載夏威夷果仁及新鮮油泡龍蝦及爽脆日本螺片
🥢火焰鹽焗奄仔蟹
用鹽焗的方法焗爆膏奄仔蟹,上檯時灑上酒再點火, 蟹肉鮮甜且充滿陣陣酒香 , 蟹膏甘香軟滑滿滿的鮮味
🥢野生松茸蝦乾魚肚雞湯浸白菜苗
大大塊魚肚吸收曬雞湯精華,配上新鮮白菜苗,有營之選
🥢龍蝦湯松葉蟹肉意大利飯
意大利飯用上龍蝦湯煮成,每口都充滿蟹肉,陣陣海鮮風味
🥢環球時令水果或 中西甜品任選
甜品仲可以選新鮮水果或心太軟,芝士蛋糕,桂花糕,紅豆沙,芝麻糊,等中西甜品,今次揀了蛋白湯圓杏仁茶及芒果奶凍,前者陣陣杏仁香,芒果奶凍夠奶滑,散發陣陣芒果味
📍大廚料理 @headchefhk
九龍觀塘成業街15至17號成運工業大厦