2020-03-13 1563 浏览
向來都覺得熟食市場唔會有什麼出色作品,而且一般環境本身就不太理想,所以聽到朋友推介去咩熟食市場食好西,一般都敬而遠之。但今次係由一位識食的朋友推介,而且又好近屋企,所以就試下。餐廳裝修就真係冇乜特別,不過其中一間房內的poster係幾懷舊,睇番牆上的報導先知間野原來都幾耐歷史,而且係後來先搬過黎觀塘呢度。朋友一口氣推介左佢個黑豉油系列,星馬野黑豉油真係唔可以唔試,而我仲揀左佢寫住招牌的大細腳黑豉油撈麵。豬腳雞腳都好林,黑豉油汁濃郁香甜,係重口味之選,日日食就唔得,但間唔中就會想回味的味道。另外不得不推介的一定係豬皮同蠔仔。豬皮真係啖啖骨膠原的感覺,而且非常乾淨,一條毛都冇,最怕食到豬皮有毛。蠔仔鮮甜,而且有一個豉油醬俾你點,畫龍點晴。最後不得不試的仲有佢地杯拉茶,非常好飲。

但今次係由一位識食的朋友推介,而且又好近屋企,所以就試下。

最後不得不試的仲有佢地杯拉茶,非常好飲。
豬皮
2020-03-12