2018-07-05
全村人為左要就 OT 的我,專誠山長水遠來到觀塘食晚飯,唯一要求是要泰菜,豈能不滿足?響觀塘想食泰菜,除了 APM , 原來仲有多個選擇。位置在駱駝漆大廈,一向唔鐘意呢面食,因為D lift 太慢,試過排好耐先食到。但呢間響一座,情況好似好少少,加上晚市少D人排都 ok 。所以我book 左呢間齊齊試下。最近的人竟然最遲,有點不好意思。但入座後,見到餐廳格局都唔錯,好有泰國 feel ,佢哋可能都等得比較 relax, 心裏安落了少少。一坐下來便剛好上菜了,正! 好鬼肚餓⋯⋯原來佢地都叫左幾多野食。冬蔭公湯:好多海鮮有青口同埋蝦,唔辣比較酸,但飲到好重香料味。無骨海南雞飯 :呢個good,D雞夠嫰滑有雞味。小食拼盤 : 豬頸肉、炸蝦餅同埋酸辣鳳爪都好味,但是雞奕和春卷就太乾,no good. 。串燒 : 串燒豬好味過串燒雞,個醬好得,夠香又惹味。咖哩+薄餠 :好味,熱辣辣。炒菜:偏咸,太多汁。軟殻蟹金邊粉: D炒粉太黏太淋,質感一般,味道正常。服務一般啦,人手唔算多,但水杯太細得兩啖所以成日都要揾人撲水,建議換隻大水杯啦!不過餐廳環境真係好good 又真既,價錢算平,大碟。
最近的人竟然最遲,有點不好意思。
一坐下來便剛好上菜了,正! 好鬼肚餓⋯⋯
原來佢地都叫左幾多野食。
無骨海南雞飯 :呢個good,D雞夠嫰滑有雞味。
串燒 : 串燒豬好味過串燒雞,個醬好得,夠香又惹味。
咖哩+薄餠 :好味,熱辣辣。
炒菜:偏咸,太多汁。
軟殻蟹金邊粉: D炒粉太黏太淋,質感一般,味道正常。
不過餐廳環境真係好good 又真既,價錢算平,大碟。