2025-04-17
呢間cafe隱藏喺觀塘工廈入面,夜晚去要由B座兜過去A座先搵到店舖入口,真係有啲搵食難度!一入到去即刻成個校園feel返晒嚟,用學校枱凳做餐桌,有黑板報仲有壁報板,真係以為自己返咗中學課室咁!最正係唔會趕客,坐足兩個鐘慢慢傾計都得,同班friend懷緬下讀書時嘅瘀事就最啱key。我哋叫咗個二人餐($328),有齊沙律、小食、主食×2、飲品×2同甜品,可以再逐樣加錢升級食靚料:時令蔬菜沙律新鮮爽脆,醒胃之選!小食我們要了份雙拼,台灣腸穩陣唔伏,地瓜球外脆內軟糯。主食方面點了黑松露雜菌意粉,一上枱成陣松露香攻鼻!忌廉汁掛滿每條意粉,菇菌份量都足,食落creamy得嚟唔膩;至於原條鰻魚南瓜燉飯就真係成條鰻魚上,燒到微微焦香!燉飯吸晒鰻魚油香同南瓜甜味,個配搭出奇地夾,大推!飲品加錢的選擇都多,但最令人期待的是甜品,一定要加錢食個芒果小丸子刨冰,芒果醬甜度剛好,打卡呃like冇得輸,生日嘅話仲可以插塊牌仔慶祝下,好有儀式感。