好少來觀塘,平時出街去啲少去既地方一向用開openrice 搵食,開咗幾年都冇試過寫食評,今次去朋友介紹呢度新開的餐廳,話裝修好靚,野食好得。前日來食晚餐,果然係,觀塘少見高質素西日式餐廳(去到宜安街發現成街都係中式茶記大排檔、海鮮酒家etc., 呢間野既存在的確稀有!)不得不讚呢度裝修真係幾靚,成間希臘式設計,周圍都係希臘旅行照,藍白色,好舒服,同隔離個啲好大對比(出面咁熱入到黎即刻覺得涼晒)不過,好睇未必好食,我地5個人,2個都叫左安格斯牛扒7成熟,我就唔食牛唔知咩味,但睇個樣賣相唔錯,朋友話真係有七成啱啱好,配菜有紫薯,仲有隻天婦羅蝦,有沙律,有三種餐湯(雜菌忌廉、黑松露牛肝菌、番茄雜菜)我哋全部都揀咗黑松露,無選擇錯!另外叫左個西班牙豬肉眼扒配紅酒汁,紅酒汁勁正,啲肉質好juicy。燒春雞拼大蝦,春雞嫩滑,無咩肥脂,大蝦有兩隻勁大隻,蝦頭勁多膏,啲肉係爽同結實,總之好好食,想食多三隻。最令人意外係個烤雞芝士飯,個飯係焦焦地兩邊,勁香口,似risotto又未至於咁濕,烤雞切件有成5-6舊,都係兩面煎,厚薄適中,食到勁飽!呢個飯人人都話係最好食,(食到尾先留意到隔離枱都有叫)最後想

最後想叫埋甜品,老闆話新開張free一人一杯雪糕俾我哋
食西餐有埋甜品成件事圓滿晒

總括來講,呢間隱世小店野食精神、裝修好靚、上菜都算中等速度快、平民西餐價錢,頗有水準

唯一缺點:我地坐風口位,啲湯好快凍,野食唔夠熱(黑松露湯熱辣辣時勁好飲,但5分鐘之內好飲晒🤨)
2018-08-02