2018-08-26
觀塘區最近開左間主打食台灣菜既餐廳,餐廳位置頗多和闊落,牆上的「龍」裝飾頗有睇頭和霸氣!餐牌上選擇非常多,選擇困難症頓時又黎喇!飲品佢地係樽上的,個樽外觀都幾有古早味,影相唔錯!叫左黑糖冬瓜茶同桂花胎菊蜜各一 $28/枝。兩枝飲品都幾好飲,雖然冬瓜茶用左黑糖去煮,但唔會太甜,冬瓜味突出;桂花胎菊就比較香甜滋潤。古早味魯肉飯 $38面頭佈滿切粒既半肥瘦腩肉,醬汁味道較為偏甜,建議可調輕返少少,入口油潤感足夠,配上軟糯既珍珠米很下飯。醬燒茄子 $38每件茄子面頭都加上醬汁和香蒜,食落很惹味。秘製炸大雞腿 $46其實係大雞腿切開三件,外皮炸得香脆,保持到肉汁,經醃過的雞肉偏似香茅味,唔太岩我口味,同行友人就覺得好食!虎咬豬 (刈包)$36呢個包稍稍失色,中間夾住的滷五花腩肉肉質夠腍,但醬汁味道偏淡又唔夠入味,一般吧。仙草凍 & 檸檬愛玉冰 $38仙草凍仙草份量不少,當中的芋圓煙煙韌韌都幾好食;反而愛玉冰既愛玉食落唔夠軟嫩,質感稍硬,有點可惜。
古早味魯肉飯 $38
醬燒茄子 $38
每件茄子面頭都加上醬汁和香蒜,食落很惹味。
秘製炸大雞腿 $46
虎咬豬 (刈包)$36