2021-06-25
今晚喺觀塘食咗一間新開嘅台灣菜,望真啲原來係之前喺中環見過人氣非常高嘅台灣餐廳,菜單選擇非常之多,望真啲原來餐廳係台灣老字號,朋友話喺台灣都好多人介紹呢個餐廳。佢仲寫住餐廳用嘅滷水汁同辣椒油都係由台灣飛機直送,咁當然要試吓啦!我哋叫咗個二人套餐,包括有綜合拼盤,入面有甜不辣、豬耳、雞翼、黑輪、百葉豆腐、滷蛋,啱晒朋友鍾意食好多唔同款式嘅小食,但又唔使逐樣小食單點咁多份量。另外套餐仲有手工香腸拼鹽酥雞,肉燥青菜,肉燥飯兩份,如果唔想食飯嘅朋友可以免費轉烏龍麵、關廟麵、王子麵或者蒸煮麵。呢間餐廳嘅滷水汁果然不同凡響,非常入味之餘,味道仲同平時食開嘅台灣餐廳滷水汁唔同,真係超好食!食得出所有材料都好有台灣嘅風味,感覺好似喺台灣夜市掃緊街咁添!個人就最推介綜合拼盤,份量唔少之餘仲可以試到好多款式。我哋仲另外叫多咗一款小食,就係鹽酥綜合線蔬,入面有香菇、杏鮑菇、青花椰菜、西蘭花同高麗菜。平時唔會特登食蔬菜嘅我都忍唔住食晒成分小食,因為真係好惹味!二人套餐仲包兩杯餐飲,我同朋友分別揀咗烏龍鮮奶同埋珍珠鮮奶茶,值得一提嘅係佢哋嘅餐飲係用春陽茶事呢個品牌,而家唔使喺外帶店都可以飲到佢哋嘅珍珠奶茶啦!