2021-09-26
一直都好鍾意食米線,今日咁啱經過呢間好似開咗冇耐嘅小店,有石鍋米線食,仲有串燒,見到選擇幾多就決定試吓。首先一入到去好似園林咁樣,成個報紙都幾舒服。嚟到呢度當然要試佢嘅石鍋米線啦,不過米線平時食得多所以就試吓薯粉。米線$85,可以揀九款配料,配料嘅選擇都好豐富,而且唔係話好低質嗰啲食材,豬軟骨、牛肚、腩肉,呢啲都係我最鍾意食嘅,都有齊晒。首先店員會呈上石鍋,同埋一大堆配料,石鍋非常熱,然後逐樣配料倒入個鍋度,冚上蓋等佢慢慢加熱熟透,之後再加入薯粉同埋湯底,我哋揀咗香辣金湯,因為湯底入面仲有酸菜,所以有種酸辣嘅香味,整體非常豐富亦都好好味,重點係有熱鍋就可以keep住個溫度,唔會好快冷卻而影響到味道。另外我哋仲嗌咗好多款小食同埋串燒,全部都係即叫即整,炸嗰啲小食,一上枱真係好脆同埋唔會好乾,重點係全部價錢都非常親民,嗌多都唔會荷包痛😂串燒味道都唔錯,有孜然香,再加少少酒味,味道冇咁單調。飲品方面嗌左杯青檸梳打,超級大杯,又唔會好甜 酸酸地飲飲下好快就飲晒😂😂呢餐都真係幾滿足同埋抵食。
首先一入到去好似園林咁樣,成個報紙都幾舒服。