2016-12-13 861 浏览
今天難得入上水晚飯 ,上水並不熟路很少入去 ,餐廳找起上嚟有點困難, 在商場轉來轉去到最後要開gps才搵到地點, 有點混亂, 食完離開返回火車站坐車嘅時候才發覺原來是很容易找到的, 其實只需要出了火車站穿過對面馬路 一路直行 便會找到 剛才真是來的時候真是傻傻的亂行一通。餐廳嘅裝修格局充滿了日本風味來到的時候已經坐滿了客人好在我們預先訂了枱,還不至於需要在外面食西北風呆等點了幾款凍食和魚生作為前菜, 細細碟 非常好,可以 乜都食啲。幾款厚切魚生 新鮮 大件食落 滿腔油脂味道口感很不錯。我們二人商量後, 點了個雜錦海鮮 shabu shabu, 奶白色嘅 魚湯底 鮮甜味美, 海鮮已經 很新鮮鮮甜,再配搭埋個魚湯底 ,更令整體美國更上一層樓。雜錦海鮮拼盤非常豐富 ,肥牛黑豚肉鮮雞肉, 認真是雞牛豬乜都有, 海鮮款式 都非常多, 北海道,大帶子,廣島蠔,三文魚頭 ,大海蝦, 北寄貝, 墨魚,魚生片, 真是令我們十分驚訝估唔到是這麼一大盤 。本來很肚餓的我們還打算再多點 ,幾款食物看來食完佢已經動彈不得了大海蝦真係好大,成個 邊爐煲咁長, 新鮮,大隻,彈牙, 一樣玩可以分到兩隻, 正到爆呀。鮮
剛才真是來的時候真是傻傻的亂行一通
餐廳嘅裝修格局充滿了日本風味
幾款厚切魚生 新鮮 大件食落 滿腔油脂味道口感很不錯。
鮮北寄貝 超大隻呀 ,而且十分鮮甜, 輕卓一下貝殼打開後, 不要等太久便可以 撈起去開始食,如果唔係便會變韌, 便會浪費咗咁美味嘅食物喇! 一人兩隻不用爭,太好味啦。
有海鮮有肉當然有雜果和菜嘅拼盤同上 ,還有兩個 稻庭烏冬一人一碗。
最後 點了杯雲呢拿雪糕 楊枝甘露 作為甜品, 有雪糕食又有糖水飲 一杯搞掂曬😂。