今日晏晝接媽媽收工,經過一間叫「一龍拉麵」,有我至愛嘅龍蝦湯拉麵,一於試下先。舖面係開放式設計,全程睇住師傅即叫即製,食得安心又放心。海蝦配特製龍蝦湯拉麵,配料本身已連埋味蛋夠晒豐富,唔夠的話可再追加。首先梗係飲頭啖湯先啦,湯底比較結身濃稠,龍蝦味清淡,食到最後都唔會愈食愈鹹,味道調配得剛剛好。麵底選了直麵偏軟身,啖啖都索滿湯汁,夠晒入味。味蛋是溏心的,食拉麵配搭唔少得。海蝦夠大隻新鮮,入口肉質彈牙夠鮮味。配料追加了紫菜沾湯汁食最美味,粟米粒粒爽甜絕對是拉麵最佳配搭之一。再追加了一份海蝦已細心剝殼,調味剛好,鮮味十足义燒是師傅即場用火炙的,夠薄夠淋還鎖住了肉汁,忍不住又追加多一份。小食點了餃子,即叫即煎,煎至金黃色,十分脆口還有推廣的燒烤汁雞翼,非常入味,入口甜甜地,有肉汁唔乾身飲品選了充滿童年回憶的波子汽水,日本食店必備總括而言,龍蝦湯底確實特別做得不錯,小食價格經濟有質素,師傅親民會主動和顧客交流意見,感覺良好。

再追加了一份海蝦已細心剝殼,調味剛好,鮮味十足

小食點了餃子,即叫即煎,煎至金黃色,十分脆口

還有推廣的燒烤汁雞翼,非常入味,入口甜甜地,有肉汁唔乾身

飲品選了充滿童年回憶的波子汽水,日本食店必備