2021-05-23
雲壽司 Sushi Kumo天氣熱又勾起食靚壽司慾望,omakase 不時不食,由專業發板就最食到時令魚生,不過多數定價唔平。今次試左定價較平易近人嘅雲 Kumo 包括4件刺身, 8件壽司體1件手卷。大施羅呈淺粉紅色,魚油比例極高,肉眼可見分布嘅雪花紋理, 魚脂香味濃甘香,帶點筋位所以都帶咬口粒貝,肉質幼嫩爽口,帶淡淡海水香味。牡丹蝦呢款較為遜色,差了點甘甜赤貝,亦係我壽司常pick 選擇,呈橙紅色, 肉質爽厚鮮味金目鯛,係鯛魚中油分最豐富,燒過魚脂香味更出 ,口感幼嫩豐盈平政魚腩,雖然係腩部位,帶其獨有魚味,清香而油份不會過膩,肉質結實有口感。吞拿魚 腦天,原來係吞拿魚頭頂的肉,我都係第一次食,腦天多脂肪少筋位,口感軟滑,火炙後入口半溶於口中 ,魚香味好出 北海道海膽,呈橙黃色, 口感好細膩 creamy,而且好鮮甜,真係有去到日本味道赤鯥 , 入口肥美鮮甜,肉質嫰滑,唔錯伊佐木 白身魚,色呈白裡透紅,肉質軟腍帶微爽脆,甘香,燒銀鱈魚,平時食銀鱈魚多數用黎做西京燒,估唔到原來火炙後口感軟嫩,做壽司都好食最後係吞拿魚蓉手卷, 紫菜香脆,中間係塞滿滿吞拿魚,滿足
雲壽司 Sushi Kumo
赤貝,亦係我壽司常pick 選擇,呈橙紅色, 肉質爽厚鮮味
赤鯥 , 入口肥美鮮甜,肉質嫰滑,唔錯
伊佐木 白身魚,色呈白裡透紅,肉質軟腍帶微爽脆,甘香,
最後係吞拿魚蓉手卷, 紫菜香脆,中間係塞滿滿吞拿魚,滿足