2008-05-25 5 浏览
諗住同老婆去食餐好既,最後揀左「傳說中」最好既君悅甜品自助餐。環境靚得無話可說,可能係我地早BOOK位,有得坐窗邊,望住維港夜景,又有LIVE樂隊,超舒服的梳化,柔和既燈光,環境絕對無敵。講食物,依時20:00去到,一開始好多人都係食咸點先,呢日有焗蠔,味道真係唔錯,蠔仔細細,但係都好鮮味。不過呢度想講講香港人食自助餐既習慣,見到蠔就搶搶搶,荒死蝕底、冇得食咁,鬼咁失禮。o的焗蠔一次過出十幾隻,有一對情侶,一次就拎左接近10隻走,十足餓鬼投胎前世未食過蠔咁,搞到我地係後面排緊隊既人全部都O晒嘴。請注意,呢類五星級酒店,食物冇左會好快refill,唔怕冇得食,只怕你食唔晒,唔該俾少少manner好唔好?咸點方面,我反而幾鍾意個芝士包,芝士味好香,至於鵝肝燉蛋,鵝肝香,蛋軟滑,細細杯容易食,我食左兩杯。不過個三文魚火腿卷,我覺得略咸左o的。甜品方面,普洱雪糕幾得意,最初怕會好怪味,但食落又好好味,奶味唔重,食落口之後滲出茶香,我諗都係必食甜品。tiramisu,酒香幾濃,但老婆話味道一般。焦糖燉蛋,略甜。試左幾個細細杯既cream類甜品,cream好滑,有咖啡餡既,咖啡味好香好突出,不過呢

甜品方面,普洱雪糕幾得意,最初怕會好怪味,但食落又好好味,奶味唔重,食落口之後滲出茶香,我諗都係必食甜品。tiramisu,酒香幾濃,但老婆話味道一般。焦糖燉蛋,略甜。試左幾個細細杯既cream類甜品,cream好滑,有咖啡餡既,咖啡味好香好突出,不過呢類cream甜品,食多一兩個就開始覺得「餾」。至於其他甜品,雖然都係水準之內,但係就好似欠左o的特色,有好多食左都唔係太深印象。生果麻,酸左o的囉,食左幾件菠蘿同士多啤梨,都係偏酸。

價錢麻,連飲品,接近$290一位,唔可以叫抵食,但有咁既環境咁既服務,可以俾你慢慢hea慢慢食傾下計,都算係合理啦。