2021-05-20
幾年前朋友介紹食過一次呢間德美壽司,琴日再encore!晚市開六點,岩岩好六點到唔使等位。我地食完出面窄窄既走廊已經塞滿人啦。. 帆立貝刺身&厚燒玉子雖然鐘意食日本菜,不過我係唔食刺身。根據朋友既食評: 帆立貝好食,不過自己一個食好chur。每次一齊食日本菜嗌刺身都要自己食,我諗佢食完呢碟又多又大粒既帆立貝,已經飽左一半。厚燒玉子係必叫既小食!好高質!上次食淨兩舊,有人問我”要德定要美?”真係笑死。又凍又甜既玉子好開胃。. 牛油果軟殼蟹卷牛油果同軟殼蟹真係絕配,正如鰻魚配芝士咁。我食壽司都會揀呢兩款黎嗌。鋪係壽司面既蟹籽同牛油果都比得好多。軟殼蟹最緊要唔好炸到油淋淋,呢到食落唔覺得油,收貨。typical既菜式,好難整得難食。. 汁燒魷筒大大條魷魚,唔韌易咬得黎係有口感既,食得舒服。不過略嫌魷魚味唔夠濃,只食出燒汁味。. 野菜牛肉鍋賣相可能差d,不過味道一流,未上枱遠遠已經聞到個鍋既香味。鍋入面有牛肉,雜菜,豆腐,冬菇,金菇,蘿蔔,温泉蛋同埋粉絲,唔使額外加烏冬都夠食。牛肉肉味濃而且份量多。湯底吸收左肉味仲有甜味,粉絲配埋呢個湯真係好好食啊。IG please follow: my.m
. 帆立貝刺身&厚燒玉子
. 牛油果軟殼蟹卷