2021-10-24 1712 浏览
好难得今日请咗平日假 同朋友一齐嚟西贡轻松一下 特登嚟咗呢间白沙湾一间酒店嘅日本餐厅食lunch 我哋叫咗一个Omakase 同埋一个午餐定食一齐share🥰😋 餐厅外面就系海景 停泊咗唔少游艇 里面就有分吧枱同三个房间 我哋就坐喺靠窗嘅位置 可以睇到海景⛴🛥 Omakase Lunch $780 包咗沙律、前菜、刺身、寿司六贯、烧物、汤同埋甜品~ 沙律菜非常新鲜 好清甜同埋清脆 配上黑醋汁 非常开胃😋 前菜有蛋黄醋旨煮虾 哈鲜甜非常弹牙 配合蛋黄醋更能突出虾嘅鲜味🦐😋 另外我非常钟意核桃小女子 原来系鱼干炸酥之后 用酱油熬到入味 再配上大粒核桃、白芝麻腌制而成 用嚟送酒一流 非常香脆嘅零食🤤最后有三文鱼南蛮渍 有洋葱、红萝卜加南蛮醋配合经过炸嘅三文鱼 外脆内软😍到刺身有大拖罗 强烈推介 呢个系整个菜式嘅升华 因为拖罗入口即溶 好少根 非常软身 充满油香 食到唔会舍得将拖罗吞落肚 只想拖罗嘅味道在口中不停徘徊🥰 真系好好食! 齿颊留香 最幸福嘅感觉👍🏻 旁边有𩽾𩾌鱼鱼干 个汁酸酸地 唔使咀嚼 口感软绵绵 直接可以吞落肚🤪 之后上炸物- 金鲷鱼 鱼鳞非常脆口 食到索索声! 店员话得呢种鱼

Omakase Lunch $780
包咗沙律、前菜、刺身寿司六贯、烧物、汤同埋甜品

沙律菜非常新鲜 好清甜同埋清脆 配上黑醋汁 非常开胃😋
沙律

前菜3  点

旬之刺身2  点

拖罗

之后上炸物- 金鲷鱼 鱼鳞非常脆口 食到索索声! 店员话得呢种鱼嘅鱼鳞可以炸成一片片 飞起身 旁边仲有莲藕、秋葵、日本蕃茄,日本蕃茄真系好甜🤤
烧物

跟住系寿司6贯 🍣

有剑鱼、深海池鱼 (有咬口 油脂香)、金目鲷 (肉身透明柔润有光泽)、草渍青鱼 (味道青青地)、昆布海胆同埋白虾 (鲜甜&弹牙)😋
寿司6  贯

另外一个系lunch set 牛肉寿喜烧 $450

寿喜烧汤底非常美味 甜甜地!可以系话我暂时饮过最好味嘅寿喜烧汤底🤤有日本广岛蛋 可以选择捞匀先放入去 或者留返点和牛 🤪 配菜有豆腐、娃娃菜、金菇、同埋粉丝 全部都吸晒寿喜烧汤底嘅精华 好入味🥰 另外和牛半熟 好嫩口 一个字滑!牛味非常香浓 仲要好薄切 点上鸡蛋一流 😍再配合珍珠米 又饱又好食!
和牛寿喜锅

店员推介日本白神山地之水 热茶都系用呢啲水去冲 果然真系好鲜甜~
白神山地之水

最后饮埋个面豉汤同埋食埋柚子雪笆 好丰富嘅一日😋