AnsonSXF
西環fusion私房菜
AnsonSXF
2018-03-30
关注
住左西環甘多年,好少聽見西環有私房菜出現,今次仲要係Fusion,中西合璧,實在值得一試

今日,大廚推介左一款前菜、一款湯羹、主菜同甜品吾講吾知,原來大廚曾經係酒店主廚!難怪今日食到我地舔哂脷

前菜: 鬼馬油炸鬼伴鮮果沙律。油炸鬼入面饟左蝦虸,令到口感外脆內軟,而且熱辣辣,一放入口就開始融甘!配上酸酸甜甜嘅菠蘿,完全令到我地開哂胃
依款就係湯羹-元貝蚧肉冬蓉羹! 上面係未落羹前嘅配料,就甘睇落去就好似街外面嘅冬瓜盅,如果甘諗,就大錯特錯!出面個d個羹係好稀,而依個係比較竭!因為大廚係從冬瓜裏面整啲融黎慢煮,而且冇加任何水,所以食得出係好鮮甜。另外,瑤柱亦炸過,味道濃郁配上蟹肉等配料,一流
主菜黎lu-煎釀雞扒跟香辣鹵水汁伴土豆絲車里茄。主菜係雞扒,入面饟左moouse同埋蝦膠,同平時食嘅雞扒完全吾同大廚將塊雞扒先蒸完再拎去焗,最尾吹乾番佢,先會出現到依舊一試難忘的雞扒,可謂得來不易而且配上麻辣鹵水汁,口感特別!依款汁聽落去感覺應該九吾搭八,但食落口感極豐富,一試上隱,我仲不斷食啲汁輕微嘅麻辣再加上清甜嘅車厘茄,又fresh又hot
最後,甜品就係楊枝甘露!最愛甜品嘅我當然相機食先!上面有西柚、士多啤梨、藍莓、芒果,簡直就像一個小型水果杯食落去吾會好淡,大廚係用芒果融黎整,難怪有超濃郁芒果味!入面仲有西米加大大粒芒果,配搭一流!

最後,我地知道原來除左食私房菜之外,仲可以另外book場,食到會嘅野食,例如:意粉等等,甘下次同班friend出黎就可以book黎食同玩lu
检举