位于西环区HKU附近嘅一间茶餐厅x咖啡店,位置起隐蔽后巷,特别有feel菜单选择丰富:三文治、全日早餐、常餐、碟头饭等一排冇食港式嘢,梗系试返个叉烧滑蛋饭▶️ 叉烧炒滑蛋饭 ($48)转咗煎太阳蛋,煎蛋打孖嚟🍳两只蛋黄好流心,完全溶咗落米饭到,蛋白煎得香脆㶶边试咗朋友嘅炒滑蛋,都好食,好水润eggy叉烧份量慷慨🐷一碗有五至六嚿,肉质扁瘦所以食落较干柴并非外面食到有光泽嘅蜜汁叉烧,酱汁甜甜地,味道比较简单「自家制」,可以品尝到猪肉本身嘅味道,我自己觉得还可以米饭淋咗少少🍚偏细粒幼身,冇咁有咬口,胜在有蛋黄同豉油捞饭,令味道升华仲有少量椰菜🥬均衡饮食~▶️ 伯爵茶个杯仔好可爱啊😻用个铁壸仔装住可以保暖,细细杯倒出来饮更能品尝到茶香味▶️ 港式奶茶朋友叫嘅,味道几正统,不过偏甜咗少少,盖过咗奶茶香味-食物ok,有传统地道茶餐厅风味,同时混入少少西式元素服务好,啲侍应好风趣又有礼貌☺️室内外座位都有,室内有卡位同bar枱,如果唔系因为夏天热辣辣,坐出面会好舒服墙上挂有旧式月历同简单嘅油画📅成个环境充满港式怀旧feel价钱相当亲民,唔收加一,平均$50/人,份量啱啱好够饱想揾间干净企理嘅港式茶餐厅,不妨

菜单选择丰富:三文治、全日早餐、常餐、碟头饭等
一排冇食港式嘢,梗系试返个叉烧滑蛋饭

▶️ 叉烧炒滑蛋饭 ($48)
转咗煎太阳蛋,煎蛋打孖嚟🍳
两只蛋黄好流心,完全溶咗落米饭到,蛋白煎得香脆㶶边
试咗朋友嘅炒滑蛋,都好食,好水润eggy

叉烧份量慷慨🐷一碗有五至六嚿,肉质扁瘦所以食落较干柴

仲有少量椰菜🥬均衡饮食~
叉烧炒滑蛋饭

▶️ 伯爵茶
个杯仔好可爱啊😻
用个铁壸仔装住可以保暖,细细杯倒出来饮更能品尝到茶香味
伯爵茶

▶️ 港式奶茶
朋友叫嘅,味道几正统,不过偏甜咗少少,盖过咗奶茶香味
食物ok,有传统地道茶餐厅风味,同时混入少少西式元素

服务好,啲侍应好风趣又有礼貌☺️

墙上挂有旧式月历同简单嘅油画📅成个环境充满港式怀旧feel

价钱相当亲民,唔收加一,平均$50/人,份量啱啱好够饱
想揾间干净企理嘅港式茶餐厅,不妨考虑呢间,几钟意佢成个气氛~
伯爵茶