系附近食完煲仔饭,好想揾d 甜品食下,search Openrice,原来系街口既转弯位就有一间中式糖水铺,而且有好多好评添,谂住去望一望! 一去到,门口已经企满人...心谂晤知要等几耐...再望真d,原来有一半人等紧外卖,另外有一条人龙排紧队,大约有十个人左右。应该晤会好耐既,等左10分钟就入得啦!睇一睇台面既menu,有几款中式糖水选择,其中既杏仁霜同埋桑寄生茶系推介! 吾知试乜好,睇一睇周围既人有好多都叫桑寄生茶,于是,我同男友就叫左红豆沙同桑寄生蛋茶。红豆煮得好谂,都ok既。真系几好味,甜甜地,个蛋先系重点,平时系出面食呢个糖水既蛋都系外加,蛋白系白色既,呢度既鸡蛋系变成茶色,连蛋黄都有少少啡色,亦有桑寄生茶既味道! 去开西环, 可以试下呢间过百年历史既糖水铺 (好似系18xx年开始...),好过好多连锁式糖水铺。P.S. 我自己好钟意中式糖水...

红豆沙
红豆煮得好谂,都ok既。
桑寄生蛋茶
有少少啡色,亦有桑寄生茶既味道!

2016-01-17
$26 (其他)
红豆沙
桑寄生蛋茶