2014-07-07 2993 浏览
其实一直好想去食下Tapas但Happy Hour自己去又有点儿……望望邻桌都是一堆堆朋友情人围内食咁xddddSolo就是像我这样的了XDD当我得知Boqueria lunch都有semi-buffet价格又相宜,不能不去啦前菜沙律吧同甜品部分都系同一个area感觉方便又易分得清楚菠菜沙律佢有加提子干捞其实本身好憎食提子干有好多时食muffin果d都好勉强,如果系提子包我真系唔会食不过佢菠菜较多,提子干可以整走加上冇沾染上味道咁就算啦xdddd菠菜够稔,不过未至于碎烂食既时候非爽脆既感觉,取而代之系好似豆腐花咁滑嫩即化,完全唔惊佢会黏牙:^o粟米沙律清甜开胃即使佢用既酱汁系好creamy,因为味道微酸甜,感觉不会太油腻虾子沙律有好多虾,够哂足料虾仁都系晶莹剔透,又冇腥味同雪味烟三文鱼咸味重,油香十分浓,却不觉腻滞筋少,薄身,所以感觉好易咀嚼,不会黏牙缝Pizza有3款既margarita(有basil)、紫洋葱花生(?)同cheese批皮系好似酥皮咁,比较un同埋粉Margarita好淡,蕃茄酱好清带微酸紫洋葱呢款出奇地甜,紫洋葱唔会辣唔会乸口,仲要几爽脆花生粒都多,食落有花生既香味
其实一直好想去食下Tapas
但Happy Hour自己去又有点儿……
望望邻桌都是一堆堆朋友情人围内食咁xdddd
Solo就是像我这样的了XDD
价格又相宜,不能不去啦
前菜沙律吧
甜品部分都系同一个area
感觉方便又易分得清楚
菠菜沙律
佢有加提子干捞
其实本身好憎食提子干
菠菜够稔,不过未至于碎烂
粟米沙律清甜开胃
虾子沙律有好多虾,够哂足料
虾仁都系晶莹剔透,又冇腥味同雪味
烟三文鱼咸味重,油香十分浓,却不觉腻滞
筋少,薄身,所以感觉好易咀嚼,不会黏牙缝
Pizza
批皮系好似酥皮咁,比较un同埋粉
Margarita好淡,蕃茄酱好清带微酸
紫洋葱呢款出奇地甜,紫洋葱唔会辣唔会乸口,仲要几爽脆
花生粒都多,食落有花生既香味但佢唔系咸既
两种材料加埋一齐好对比既texture,越食越香越想食,好开胃
Cheese果款比较咸,芝士香浓
不过佢唔系焗溶,而系铺上面,更易食得出单纯既cheese味
海鲜沙律好足料
偏酸,应该系落醋捞既
食得多小章鱼果d会觉得剂觉得攰
但食到酸味即刻味蕾觉醒xd
夹心蛋卷
夹心好油腻,蛋糕体少因此难以解腻
食落好似一口都系instant cream咁:^(
Tiramisu蛋糕体干身
我比较中意咁,好过一d唔系用杯果d装,但又用bailey's浸到湿哂烂哂既蛋糕底
食完唔会好腻,因为朱古力粉bailey's味够浓,cream又唔算多
Cupcake冇食d cream,因为好淋身觉得太油腻了
不过cake底算ok,好似美心既孖宝蛋糕
有少少实,唔会一下子碎哂
Cookie偏甜,加上佢系soft baked,咬落去好似食石头蛋糕咁
可能因为咁所以更见甜腻
Fruit Bread果子面包为圣诞名物,对上一次食都系十二月既事了
外皮硬脆,表面有少少糖粉
睇得出佢足料,干果系好足够,同埋分布好平均
面包本身微甜,不过外皮既糖粉同干果就提升佢既甜度
因此味道都唔错(加上干果有少少湿润同果酸