2019-09-26
今日同朋友黎到珀薈酒店,餐廳位於19樓,望到尖少咀既街景同海景。晚上黎食飯呢到既氣氛真係好好,燈光較暗氣氛好柔和,而且餐廳人流唔多,可以靜靜咁慢慢享受今日既晚餐。餐廳的空間雖然比較細,但坐落一D都唔逼。我地叫左個熱情西班牙(Pasión Española” Set Dinner)」主題晚餐,價錢唔算貴$398人位,未計加一。未上菜前先有餐包,點上餐廳調配既蕃茄醬,好好味。前菜有西班牙黑毛豬風乾火腿,Iberico ham 切得好夠薄,肉連埋油脂,非常甘香味美,配沙津菜同加上酸酸甜甜既醬中和左佢既鹹味。餐湯同朋友各一,加利西亞雜菜湯同蕃茄忌廉湯配脆風乾火腿。雜菜湯味道好清甜,蕃茄忌廉湯好cream,但蕃茄味可以再濃少少,脆風乾火腿同岩岩既黑毛豬風乾火腿口感好唔同,脆風乾火腿宥d似煙肉,好香脆,同個湯好夾。香煎蟹餅配熱情果蛋黃醬,蟹餅好軟滑,食得出蟹既解甜味。主菜一共有五款可挑選,我地叫左個烤伊比利亞豬架同烤龍蝦尾配西班牙海鮮飯。豬架都幾厚身,肉質都幾嫩,唔會難咬,烤得好香,配埋鷹嘴豆,同醬汁,好飽肚。西班牙海鮮飯要另加$68,龍蝦尾已經拆好殼,直接可以輕易食到蝦肉,龍蝦肉質好鮮甜,配上軟
餐廳的空間雖然比較細,但坐落一D都唔逼。
未上菜前先有餐包,點上餐廳調配既蕃茄醬,好好味。
餐湯同朋友各一,加利西亞雜菜湯同蕃茄忌廉湯配脆風乾火腿。
香煎蟹餅配熱情果蛋黃醬,蟹餅好軟滑,食得出蟹既解甜味。
西班牙海鮮飯要另加$68,龍蝦尾已經拆好殼,直接可以輕易食到蝦肉,龍蝦肉質好鮮甜,配上軟腍又充滿醬汁既飯,好美味。
更有多隻蜆同青口仲有炸魷魚圈。
甜品:鮮莓窩夫配雜莓乳酪雪糕
份量比較細,作飯後甜點剛好,窩夫外脆內軟,食埋甜品真係非常滿足。