西營盤隱世Cafe 食晚餐在港島收工,相信第一時間會約朋友去銅鑼灣食晚飯吧? 今次愛玩小生搞搞新意思,同朋友去西環西營盤搵食,給我們無意中找到這家cafe,好坐之餘又隱世喎!Cafe 門面無門牌,但是有牌營業的!由西營盤站出口到咖啡室,大概5分鐘就到。由於我們比較早入場,所以整間咖啡室都沒有客人,可以說是包場呀!龍蝦PancakeCafe 精選招牌菜是龍蝦Pancake,第一次見所以就點來吃了!龍蝦不算大隻,但已是彈牙,而且Pankcake 整得較鬆軟,不算差啊!南瓜西湯餐廳自製的南瓜,超級濃滑,有超勁的南瓜香味,喝起來帶少少甜,可以一試。鵝肝煲仔飯近排天氣轉冷,跟朋友想吃煲仔飯,而Cafe 推出的fusion 鵝肝配煲仔飯,雖然只有一片的鵝肝,看似份量很少,但鵝肝的油膩香味,滲入整煲飯內,教人吃少少就飽肚啦!值得一提,Cafe 的兩位店員非常勤力又好客呀!

西營盤隱世Cafe 食晚餐

龍蝦Pancake

南瓜西湯

鵝肝煲仔飯

值得一提,Cafe 的兩位店員非常勤力又好客呀!