2014-01-06 5361 浏览
天氣開始凍,又係時候打邊邊了。最近去到新開張的CANTON POT,它是位於薈賢居2樓, 格調時尚, 感覺有生活品味的。我好打邊爐但唔好在烏煙瘴氣的酒樓打,驚一大陣味,所以都會搵高級少少既地方開餐。呢到高雅既環境有酒店既味道,第一印象唔錯。我地一行人4個,當然得到的是一張4人枱,它是由2張方枱合成的。傳統上打邊爐都係一堆人圍在一張圓枱上食,呢到可能想凸出新派西方既感覺,將設計變成Fine dining那種單對單面對面的style了。一坐低就有waiter細心的安排,由問需唔需要掛衫、present menu、心水推介到談笑之間都唔錯,感覺幾好,service唔錯,9分。再看一看食物,種類好似唔係太多而且有啲貴,但樣樣都好似幾特別,有啲跟本就係openrice上既師兄推介,咁上到黎點都要試下既。等待既途中當然又叫左啲佢地出名既花茶黎飲下啦,當中紫貝天葵幾得意、開胃及幾好飲,打邊爐黎飲的確唔錯。說時遲那時快,一大堆食物送到面前。 當中的M5和牛及本地牛頸都唔錯,開頭200幾蚊碟牛我都諗左陣,食落又真係唔錯,值! 當中口感肉味都有8分上。其他的都有8分,當中的湯底及海鮮都正,真係食過就知我講
天氣開始凍,又係時候打邊邊了。

其他的都有8分,當中的湯底及海鮮都正,真係食過就知我講咩。

我係睇完openrice先上黎打字的xd 果然跟其他評論一樣好食。
所有野都有8分之上的質數,不過最尾都要扣少少分。地方有少少難搵,第一次黎可能未必咁快搵到。食物好食但選擇少,比起其他地方相對真係少,如果我第2次去食可能都係食同樣既野,只少菜既種類可以再多啲。總括而言好多地方都無的環境、服務及食物質數都令我會再番黎食野。
题外话/补充资料: 最好落了BOOKING先去,因為都好似幾多人..
2014-01-03