2017-08-29 235 浏览
今日同友人去旺角行街,友人就推介咗一間係窩打老道嘅隱世樓上西式cafe。拉斐特本身係一個專辦婚禮嘅集團,不過佢留下一部分嘅場地作為餐廳。👰🏻🤵🏻聽完友人咁講,我相信依間餐廳嘅食物質素一定有保證。😚餐廳正門放了一個好搶眼嘅紫色鮮花霓虹燈招牌,途人一睇就知係佈置得浪漫嘅婚禮場地。上到二樓,眼前的都是love為主題的裝飾,💕牆邊就係放滿酒嘅酒櫃~值得一讚嘅係每張凳都套上深紫色嘅椅套,給人感覺高貴典雅,浪漫滿屋嘅感覺。💜睇睇餐牌先~📋由於我哋都唔係太肚餓嘅關係,所以就叫咗一個頭盤同一個主菜,兩個人share食🍽頭盤就係「西班牙煙熏八爪魚($78)」🐙我最愛係佢酸酸味味嘅醬汁,非常醒胃!每一片慢慢咀嚼都食到好香嘅煙燻味,加上佢切得唔厚,唔會話好難先咬得爛~個人小貼士💁🏻:建議食一塊八爪魚之後,就食少少旁邊嘅沙律菜🥗淋上意大利黑醋嘅沙律菜更加開胃,而且啲菜好新鮮好甜添呀!😝主菜就係「西班牙海鮮飯($168)」🍛海鮮材料分別有原隻大蝦,青口,魷魚,帶子~白酒配上切粒嘅青紅黃椒,煮出來嘅飯口感豐富,酒味濃度又不會太過~值得一讚嘅係佢嘅大蝦真係好大隻!🍤總括而言,浪漫嘅氣氛好適合情侶夫婦來談下心,傾下計
聽完友人咁講,我相信依間餐廳嘅食物質素一定有保證。😚

餐廳正門放了一個好搶眼嘅紫色鮮花霓虹燈招牌,
途人一睇就知係佈置得浪漫嘅婚禮場地。
上到二樓,眼前的都是love為主題的裝飾,💕
牆邊就係放滿酒嘅酒櫃~
值得一讚嘅係每張凳都套上深紫色嘅椅套,
給人感覺高貴典雅,浪漫滿屋嘅感覺。💜

睇睇餐牌先~📋

由於我哋都唔係太肚餓嘅關係,
所以就叫咗一個頭盤同一個主菜,兩個人share食🍽

頭盤就係「西班牙煙熏八爪魚($78)」🐙
我最愛係佢酸酸味味嘅醬汁,非常醒胃!
每一片慢慢咀嚼都食到好香嘅煙燻味,
加上佢切得唔厚,唔會話好難先咬得爛~
個人小貼士💁🏻:
建議食一塊八爪魚之後,就食少少旁邊嘅沙律菜🥗
淋上意大利黑醋嘅沙律菜更加開胃,
而且啲菜好新鮮好甜添呀!😝

主菜就係「西班牙海鮮飯($168)」🍛
海鮮材料分別有原隻大蝦,青口,魷魚,帶子~
白酒配上切粒嘅青紅黃椒,
煮出來嘅飯口感豐富,酒味濃度又不會太過~
值得一讚嘅係佢嘅大蝦真係好大隻!🍤

總括而言,
浪漫嘅氣氛好適合情侶夫婦來談下心,傾下計~
食物嘅水準亦足以令我下次帶埋男朋友嚟食哈哈
非常滿足😋