2021-09-20
BFF 生日,諗住搵間坐得舒服,環境又靚嘅餐廳同佢傾吓計,影吓相,氹吓佢開心,於是就嚟咗呢間大家都冇試過嘅PANO。餐廳location超正,自成一角,室內佈置亦好有格調,即使坐喺入面都可以透過落地玻璃欣賞270度嘅維港景觀。今次我哋每人叫咗一個4 course lunch set $498 + 10%✧ Oyster Tartar with Sicilian lemon foam (+$48)頭盤叫咗個生蠔他他,要另外再加$48,估唔到加咗魚子係會將生蠔嘅鮮味提升咁多,再加埋西西里檸檬泡泡,成個感覺勁Fresh!講真,呢個頭盤真係surprisingly好味!✧ Mushroom soup 蘑菇湯味好濃,亦都好重料,每一啖都有粒粒嘅蘑菇蓉係入面,質地唔係好creamy嗰隻,所以飲唒都唔會覺得漏。✧ Slow cook french chicken leg roll主菜方面係慢煮雞髀卷,外層嘅雞皮煎到脆卜卜,內𥚃肉嫩多汁,其實仲有啲菇菌喺入面,不過味道唔係好出,整體來講都令人有喜出望外嘅感覺。✧ spaghetti with clam & Garlic 另一個主菜,係蒜香蜆肉意粉,雖然
✧ Mushroom soup
另一個主菜,係蒜香蜆肉意粉,雖然係一個好普通嘅意粉,但廚司喺意粉嘅生熟程度、調味、各方面都拿捏得好到位,仲將啲蒜頭全部都炒到好香,正!其實本來係叫咗個beef short rib,但佢最後嚟錯咗,不過因為等得太耐嘅關係,我哋照食咗個意粉😂
✧ Daily dessert
我完全唔記得自己食咗啲咩,唔記得咗影相🥲
💭
餐廳嘅環境同食物都令人流連忘返,好期待下一次試吓呢度嘅tea & dinner