2014-05-20
去西九龍中心食野, 大腦即刻Load出什麼食店? 地獄壽司明將? 門口得卷蓆的隱世拉麵? 有第三間值得浮現腦海的, 是賣韓式炸雞的皇帝雞。皇帝雞位於西九龍中心8樓food court, 這個food court跟樓下蘋果商場模式一樣, 每間鋪面積細, 租金相對地平, 這樣也好, 令小本創業在寸金呎土的香港下有地方生存 (再殺出新血路 raorrrr~~~)。這間皇帝雞的廚房面積細細, 由韓國夫婦二人經營, 賣小量韓式罐裝飲品, 泡菜, 同好好食的炸雞。份量分3個Size, 大杯($60) 中杯($30), 小杯($25), 味道有辣味, 甜辣, 醬油。由於我第一次幫襯, 怕唔岩食同已經食左晚餐, 決定要小杯甜辣味試下, 當飯後甜品 (!!!)。甜辣炸雞 (小)因為即叫即「兜汁」的原因, 等了幾分鐘先有得食, 每粒雞都只是微微出煙, 不會燙口, 賣相似咕嚕肉, 食落個汁都有d似, 甜中帶酸, 唔食得辣既我食唔出有辣味, 炸粉唔多, 而且無骨無皮啖啖肉, 真係好惹味好好食呀!!! 話就話炸雞, 但無脆卜卜同油淋淋既外表, 感覺食晒都唔熱氣, 而面個兩條年糕唔算煙韌, 有少少硬, 同街外韓式
因為即叫即「兜汁」的原因, 等了幾分鐘先有得食, 每粒雞都只是微微出煙, 不會燙口, 賣相似咕嚕肉, 食落個汁都有d似, 甜中帶酸, 唔食得辣既我食唔出有辣味, 炸粉唔多, 而且無骨無皮啖啖肉, 真係好惹味好好食呀!!! 話就話炸雞, 但無脆卜卜同油淋淋既外表, 感覺食晒都唔熱氣, 而面個兩條年糕唔算煙韌, 有少少硬, 同街外韓式年糕既質感唔同, 我反而喜歡街外那些有如咀嚼香口的年糕。不過一條起兩條止都沒所謂啦, 主角炸雞好食就掂啦, 下次再黎西九幫襯買桶大既!! Omommm yummmyyyy….
题外话/补充资料:
食到中途 (around 8pm) 見到老闆落閘閂門, wow!!! 想食就早d黎啦, 唔係買晒就無架啦!!