2019-05-03 35 浏览
放工後同朋友聚一聚,經過塘尾道見到有間裝修好有特色嘅火鍋店,未行到門口已經聞到好香嘅麻辣味,已經被佢嘅香味吸引住,於是大家決定入去試吓。門口已經好有中國feel,入面裝修都好靚,好似去咗皇宮咁。首先睇吓餐牌,好多特別嘅款式,出面好少會食到,佢地有半份叫,好啱想食多d款又細食嘅我。佢地仲要好貼心寫埋喺菜單果度煮幾耐,唔使估估吓熟唔熟。佢地有個調味counter,有多款醬料可以自由配搭,一定要加佢嘅秘制香油,加落火鍋豉油好正,仲有生果可以任食。我地叫咗鴛鴦鍋,一邊要豬骨湯,另一邊要香港小辣,豬骨湯底入面都有好多料,而辣味果邊d麻辣味好香,雖然叫小辣,但真係幾辣。極品prime手切肥牛-我地叫咗半份,不過份量都唔少,牛肉嘅脂肪分佈好均勻,肥瘦適中,食落牛味好重,好新鮮,入口即溶,牛魔皇嘅我,梗係要食多2舊啦。舌尖上的牛舌-呢款好特別,出面係冇食過咁大片咁新鮮嘅牛舌,煮15秒已經食得,好爽口,一d都唔鞋,牛味好濃郁,食完仲想再食。極品鵝腸-上枱果時好吸睛,掛喺個架果度,非常特別,鵝腸係新鮮貨,唔係普通嘅雪藏貨,佢地已經清晒入面嘅肥膏,所以一d都唔肥,食落好爽口。台灣鴨舌-出面好少食到原隻新鮮鴨

門口已經好有中國feel,入面裝修都好靚,好似去咗皇宮咁。

台灣鴨舌-出面好少食到原隻新鮮鴨舌,都幾大隻,肉厚,放入湯底煮完,好入味,好好食。

草原鮮毛肚-放入湯煮一陣已經入晒味,鍾意食內臟一定要試,好爽口又冇蘇味。

碼頭肥腸頭-佢地將d腸打成一個結,可以令腸頭唔會散開,仲可以吸收多d湯汁,食落一d都唔韌。
無骨鮮鴨掌-無骨雞腳食得多,無骨鴨掌真係第1次食,食果時方便之外,煮耐咗都依然好爽口,好好食。
紫薯寛粉-用紫薯整薯粉,夠健康,煮一陣好快食得,半透明煙煙韌韌,仲可以吸收晒湯嘅精華。

整體呢間火鍋店,款式多又特別,好多食材都係新鮮唔係雪藏貨,裝修又吸睛,下次再encore