餐厅: LAB EAT Restaurant & Bar (T.O.P This is Our Place)
资讯:

为补祝情人节,今日决定同女朋友到旺角行街街同食饭。知道旺角有个新商场T.O.P开左无耐,据闻系潮人潮物既集中地,虽然我同女友都唔算系潮人,但都来朝圣下,之后就去Lab Eat食饭。 餐厅座落商场5楼,商场就连接旺角地铁B2出口,十分方便。因先前已订位,所以一来到餐厅唔洗等就可以入座。餐厅装修非常时尚,木色墙身配灰白色云石台,再加上优雅的灯光及悠扬的音乐(重点系唔大声),令人感觉舒服,用餐环境舒适。除左室内,餐厅亦设有户外用餐区,可以边欣赏旺角闹市既街景边享用美味既食物。 餐汤 - 黑松露蘑菇汤 + 餐包餐汤非常浓郁,每一口都有蘑菇粒,菇味十足,爱菇人士必点。配上烘过的餐包,另有一番风味。 凯撒沙律凯撒沙律清新开胃,生菜爽脆,芝士浓郁。最重要系沙律上台前已经搞伴好,唔会出现墙汁分配不均的情况。 生蚝 – Fine de Claire据店员所述,餐厅每日都会从世界各地空运直送生蚝,确保将最新鲜,最当地口味既生蚝上呈予客人品尝。今日呢款就系法国既Fine de claire,蚝身比教修长同簿,非常鲜甜,仲有淡淡既海水味。咁新鲜既生蚝只要配上柠檬汁加鲜已非常好味,虽然餐厅另有配两款酱汁,但英雄

餐厅格局

餐汤 - 黑松露蘑菇汤 + 餐包
黑松露蘑菇汤
餐包

生蚝 – Fine de Claire
Fine  de  clarie
Fine  de  claire

据店员所述,餐厅每日都会从世界各地空运直送生蚝,确保将最新鲜,最当地口味既生蚝上呈予客人品尝。今日呢款就系法国既Fine de claire,蚝身比教修长同簿,非常鲜甜,仲有淡淡既海水味。咁新鲜既生蚝只要配上柠檬汁加鲜已非常好味,虽然餐厅另有配两款酱汁,但英雄无用武之地。

餐酒 – Riesling
Riesling

食生蚝期间,店员同我地推介一款白酒名叫Riesling,配生蚝味道非常出众。果然无介绍错,呢款Riesling果香浓,易入口,吞咽后有少少果酸回涌,十分顺喉。

主菜 - 芝士焗法国原只面包蟹肉伴牛油果意大利饭
芝士焗法国完只面包蟹肉伴牛油果意大利饭

呢个意大利饭好有惊喜。原先以为只系普通一个蟹盖将意大利饭盖起,点知打开个蟹盖后发现大量蟹羔。以为就咁就完,错!蟹羔下面仲有已拆壳既蟹肉,完全估唔到原来内有干坤,惊喜一浪接一浪。味道方面浓郁富有咸香,啖啖都有蟹羔同蟹肉,非常之有蟹味。

主菜2 – 炭烧澳洲谷饲西冷牛扒伴黑松露芥末
炭烧澳洲谷饲西冷牛扒伴黑松露芥末

牛扒柯打左5成熟。牛扒经炭烧后香气四溢,外面烧得香脆,有crash感,内里鲜嫩富肉汁,可见火喉处理得河恰到好处,美味非常。

厨师精选甜品

精选甜品有三款唔同甜食,分别为芒果蛋糕、杂莓及焦糖雪糕,可一次过满足女士们三个唔同愿望。

最后不得一赞既系每个热食所用既碟都系事前预热过,咁做可确保热食唔会系上台途中及上台后急速降温,影响食物味道,可见餐厅十分细心。
黑松露蘑菇汤
餐包