2021-05-24 216 浏览
荃湾向来都系米线混战区,问过几个成日去荃湾揾食嘅朋友,大家喺米线上都有分歧,难得呢排有机会去荃湾就试下,第一间系受 #米线关注组 关注嘅 #云家小锅米线 。果然去到门口就发现人龙,无论堂食、外卖都有,唔想晒住等位,所以决定外卖。网上揾资料发现店子开业四年,坚持汤底每日新鲜熬制, 需时四至六小时,而且米线每碗都系即叫即煮。配料超过40款选择,有选择困难症嘅朋友一定有危机,而本人恰巧就系其中一个,所以就拣咗set好嘅鱼肉春卷米线。鱼肉春卷米线 $37可拣麻辣或酸辣,第一次叫小辣,自己觉得唔够候,食得辣嘅一定要叫中辣。汤底里面有肉碎、酸菜、芽菜等等,味道有层次得嚟又唔会太腻。特登拣鱼肉春卷因为坊间供应又好食嘅唔多,略嫌佢实咗少少,鱼肉味都争少少,都算合格。骤眼睇有三条但其实系切半,即系一条半。加钱叫嘅豆浆系来货就唔特别讲,整体来讲系汤底好味,米线又唔会煮得过腍,呢个价钱系可以嘅,有机会再试下其他𩠌。
鱼肉春卷米线 $37
豆浆